За словами директора департаменту агропромислового розвитку Чернігівської ОДА Олега Крапивного, причиною зменшення площ є кордон з росією в декількох районах області. Ніжинський і Корюківський райони — понад 30 тис. га не засівається, а Городнянська громада — близько 50 тис. га. Також є заміновані площі. 

В регіоні сіють ті культури, які краще для переробки і не потрібно експортувати. 

Планується засіяти 1млн 250 тис. га.  Збільшилися площі посівів технічних культур та зменшилася під зерновими. Якщо до повномасштабного вторгнення аграрії засівали близько 570 тис. га кукурудзи, то 2024 року планується засіяти тільки 400 тис. А ріпаку та сої цьогоріч буде більше. 

Причина такої переорієнтації аграріїв — проблематика з логістикою.

Читати по темі: Вирощувати пшеницю відмовився сумський аграрій — через логістику культура стала збитковою

В області підприємства користуються державною програмою з переробки. 13 підприємств за період дії програми отримали ці кошти та запускають свої переробні процеси: комбікорм, крохмаль, виготовлення макухи із сої тощо.

Також в аграрному секторі на сьогодні проблемним залишається питання кадрів. Але, за словами директора департаменту агропромислового розвитку, підприємства переходять на ті технології, які потребують зменшення кількості працівників на виробництві.

Алла Гусарова, SuperAgronom.сom

Інші новини по темі: