28 березня 2024, 16:30, Технології

Сафлор на півдні Одещини вирощують для покращення якостей ґрунту та зменшення ризиків щодо експорту традиційних культур

Сафлор в господарстві вирощують в умовах органічного землеробства на 15 га. 

«Ми шукаємо рішення для зменшення ризиків із блокуванням експорту традиційних культур. Також у нас через рік посуха. А сафлор є посухостійким. Олія з нього покращує метаболізм людини і дуже корисна для людей, які хочуть позбавитись  зайвої ваги. Також її вживання розгладжує зморшки, омолоджує шкіру. Ми вирощуємо шляхом органічного землеробства, тому будемо реалізовувати як насіння. А також самі виготовлятимемо олію для продажу. В нас ще є розторопша 40 га. Сходи ще не отримали, будуть через декілька днів», — каже керівник господарства. 

Читати по темі: Сергій Бодя: Працюючи по no-till, ми економимо найдорожче, що в нас є, — час

За словами Сергія Боді, з появою перших сім’ядольних листків, сафлор активно розвиває кореневу систему. Але є ризики, що маючи слаборозвинену вегетативну рослинну масу на поверхні, рослини не зможуть покрити ґрунт і не створять конкуренцію бурʼянам на перших фазах розвитку. Тому операції по боротьбі з бур’янами заплановано. 

«Ми вже бачимо, що коренева система дозволить розпушити (розущільнити) ґрунт, а це буде сприяти покращенню його структури за рахунок аерації. Завдяки цьому бактеріям буде більше доступний кисень і краще накопичення вологи. Ми ще будемо вивчати, які корисні елементи живлення для наступних культур в сівозміні залишаться в рослинних рештках цієї сонячної культури в південному степу Одеської області», — зазначає він. 

В господарстві хочуть мати в сівозміні  три- чотири культури, які матимуть можливість накопичувати азот в ґрунті. Вже мають еспарцет та люцерну, а найближчими днями посіють сою, а восени додадуть озимий горох. 

«Без хімічних добрив, за рахунок сівозміни і покривних культур, покращуємо стан грунту, якість самого зерна, яке ми і вживаємо в їжу і, звісно, здоровʼя людей. Тому наш шлях система no-till та органічне землеробство», — підсумував Сергій Бодя. 

Олена Басанець, SuperAgronom.com