21 березня 2024, 12:00, Посівна

У 2024 році очікується відновлення світового виробництва жита

Про це, за інформацією аналітиків УкрАгроКонсалт, повідомляє «КВС-УКРАЇНА» на сторінці у facebook.  

Зазначається, що минулого сезону врожай жита знизився до п'ятирічного мінімуму — 12,2 млн т.

При цьому, прогнози для країн ЄС залишаються оптимістичними. Зокрема, COCERAL оцінює зростання площ жита в ЄС на 2% до 1,85 млн га за рахунок Німеччини та Іспанії. Поряд з очікуваним зростанням врожайності це може призвести до збільшення валового збору до 7,78 млн т (+6% р/р). Оцінки IGC дуже близькі — 7,7млн.т (+4% р/р). Зростання власного врожаю в ЄС і США призведуть до зниження необхідності імпорту цими країнами в 2024/25 МР.

У поточному 2023/24 сезоні ЄС досить активно закуповує жито. Станом на кінець лютого імпорт сягнув 135 тис. т (+31%р/р) і вже перевищив імпорт за повний попередній сезон. Основними покупцями виступають Іспанія та Латвія.

«Основним постачальником жита до ЄС цього сезону є росія (94%). Експорт жита з росії за липень-грудень 2022/23 МР склав 103,6 тис. т, що вже перевищує експорт попереднього року. Відвантаження в напрямку ЄС виросли майже вдвічі за рахунок зростання обсягів закупівель Латвією та Іспанією, незначні обсяги також закупила Німеччина», — йдеться в повідомленні.

За липень-лютий Україна експортувала менше 1 тис. т жита, в тому числі біля 0,6 тис. т до країн ЄС. Низькі внутрішні ціни в росії та її агресивна торгівельна політика часто робила ціни російської пропозиції привабливішими за українські.

Рішення Латвії про заборону імпорту зерна з росії торкнеться також жита та суміші пшениці та жита, що відкриває перспективу експорту зерна з України. Запаси жита в Україні все ще досить значні, тому у квітні-червні ми можемо побачити зростання експорту українського жита зокрема до Латвії.

Меланія Несмачна, SuperAgronom.com