19 березня 2024, 12:18, Посівна

Умови для вирощування кукурудзи на Черкащині сприятливі, але аграрії шукають альтернативи зерновій

Про це повідомляє Суспільне.

Як зазначив директор обласного департаменту агропромислового розвитку Роман Косенко, кукурудза лідирує за врожайністю, та не за збутом. У 2024 прогнозується ще вища врожайність кукурудзи, однак ця культура втратила прибутковість.

Аграрій із села Дмитрівка Іван Пономар, який обробляє 8 га землі, нині рахує збитки. Увесь торішній врожай кукурудзи залишив на полях.

«Восени у мене була така ситуація, що вологість зерна кукурудзи була близько 20%, закупівельна ціна на кукурудзу на той час не перевищувала 3 тис. грн/т. Думав, хоч навесні ціна підніметься, але ні. Як осіння кукурудза нікому не потрібна була і ціни не було, так і зараз», — бідкається фермер.

Тому в поточному сезоні кукурудзі вирощувати не буде, натомість посіє олійні — сою, ріпак, соняшник.

Читати також: Норми висіву кукурудзи (ФАО кукурудзи, зона вирощування)

Володимир Драч на своїх 400 га зазвичай сіяв 100 га пшениці, 80 uf — соняшникe, стільки ж кукурудзи і трохи ячменю. Цьогоріч виділив удвічі менші площі під кукурудзу (40 га), навзамін з осені посіяв озимий ріпак. А ще під урожай-2024 вперше посіяв пивоварний ячмінь.

Втім, в обласному департаменті агропромислового розвитку кажуть, що кукурудза в регіоні залишається лідером з вирощування — завдяки сприятливим ґрунтово-кліматичним умовам.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com