15 березня 2024, 15:46, Посівна

На полях агрохолдингів стан озимих культур переважно добрий — сприяли умови перезимівлі

Про це йдеться у матеріалі «З ярими розібралися. А яка ситуація з озимими на полях агрохолдингів?» на Latifundist.com.

Як зауважила Тетяна Адаменко, опадів у вигляді снігу, дощу, мокрого снігу, туманів за холодний період випало достатньо. Вся волога завдяки тому, що промерзання ґрунту майже не було, поповнила запаси продуктивної вологи ґрунту. А отже і перспектива оптимального зволоження ґрунту на початок активної вегетації озимини є. 

«На сьогодні можна говорити, що озимі зернові та озимий ріпак — всі культури, посіяні восени, прекрасно перезимували. Не було сильних морозів, не було льодяної кірки — найбільших ризиків для посівів. На Півдні та Заході відновлення ростових процесів розпочалося на 1,5-2 місяці раніше, ніж середні багаторічні строки. Проте дуже тепла зима має і негативний аспект, разом із рослинами прекрасно перезимували хвороби і шкідники».

Наявність елементів в ґрунті ще не означає їх засвоєння: як працює технологія живлення Альбрехта-Кінсі

Читати

В компанії «ТАС Агро» стан озимих переважно хороший, місцями задовільний, розповідав SuperAgronom.com директор з виробництва Віталій Ванчуляк. Озима пшениця відновлює вегетацію. Добре розвивається і озимий ріпак. Для поліпшення відновлення вегетації та стимуляції кущення, під озимі внесли аміачну селітру.

На стадії кущення озимі і в «СП «ПАЕК». За словами власника компанії  Юрія Кормишкіна, цьогорічні весняно-польові роботи компанія почала вчасно — з першими теплими днями вийшли в поле. Проводять боронування, закриття вологи та підживлення добривами озимини.

«Осінь минулого року була без опадів, сходи були нерівномірні. Наразі ситуація вирівнялась. Продовжуємо здійснювати необхідні заходи для стабільного розвитку рослин. Шкідників поки немає, що також добре», — зазначив Юрій Кормишкін.

Порівняно з минулим роком, в компанії дещо зменшили площі під озимими, бо зовсім не приносять прибутку. Юрій Кормишкін каже, що пшениця і ячмінь — збиткові, а ріпак при середній врожайності дає мізерну рентабельність.
У «Контінентал Фармерз Груп»  на завершення календарної зими більшість посівів перебували у доброму стані. Загибелі культур у зимовий період вдалося уникнути, а погодні умови в регіонах, де працює компанія, були сприятливими навіть для пізніх посівів, дозволивши їм досягти оптимальних фаз розвитку перш ніж увійти в стан зимового спокою.

За словами операційного директора компанії Костянтина Шитюка, критичних перепадів температури цієї зими не спостерігалося. Не становили загрози для озимих і січневі морози, оскільки вони знаходилися під сніговим покривом. Тільки в незначної частини посівів пшениці (здебільшого йдеться про найпізніші) спостерігається дещо слабший розвиток або недостатня густоту рослин.

«Але на потенціалі врожайності це не має позначитися. На теперішній момент упевнено готуємось до комплексу весняних польових робіт, здійснюємо перше азотне підживлення і підживлення сульфатом амонію. Протягом осінньо-зимового періоду накопичення вологи у ґрунті відбулося інтенсивно майже в усіх регіонах, тож це повинно створити сприятливі умови для розвитку культур протягом першої частини їх вегетації», —  наголосив Костянтин Шитюк.

Загалом під озимі у «Контінентал Фармерз Груп» відвели 89,5 тис. га. З них озимої пшениці — 43,2 тис. га, озимого ріпаку — 33,4 тис. га та озимого ячменю — 12,9 тис. га.

Читати також: Костянтин Шитюк та Віктор Чайківський розповіли, як розробити економічну та ефективну систему живлення кукурудзи

Добре перезимувала озима пшениця і на полях компанії «Нива Переяславщини», яка обробляє понад 24 тис. га у Київській області. А ось ріпак трохи переріс, хоча це істотно на його стан і не вплинуло.

«Торішня осінь дала можливість пшениці вдосталь насититись вологою, вистачало і сонечка. Бувають роки, коли навесні видно тільки «шило» (одне стебельце) та кілька листочків, а зараз пшениця закущилася і добре перезимувала. Як тільки добова температура повітря сягне п’яти градусів, вона активно піде у ріст. Тому саме зараз треба додати їй сили, щоб вона могла легше перенести стрес, внісши аміачну селітру», — каже агроном компанії Єгор Хмарін.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com