14 березня 2024, 15:00, Україна

Окремі господарства Київщини та Сумщини будуть вирощувати більше нішевих культур

Про це розповів керівник СТОВ «Перемога» Микола Малієнко, пише журнал The Ukrainian Farmer.

«Торік ми посіяли олійний льон і отримали дуже непогані результати по рентабельності. Ця культура така перспективна, що ми плануємо збільшити під нею площу із 40 до 160 гектарів. Сподіваюся, що ми ухвалили правильне рішення», — зазначив Микола Малієнко.

В цілому в господарстві вирощують широкий спектр культур — до 10 сортів пшениці та 7-8 сортів тритикале. Також у сівозміні господарства є насіннєві посіви сої, гороху, олійного льону, вівса, ячменю та деяких інших культур.

Читати по темі: Нішеві культури: можливості експорту, переваги та недоліки. Проблеми експорту нішевих в Україні

Вирощувати нішеві культури планують і на Сумщині, пише Суспільне.

Головний агроном фермерського господарства на Сумщині Юрій Шаповалов розповідає, цього року планують сіяти соняшник, а також вирощувати ті культури, які коштують дорожче, а затрати на логістику — нижчі.

«В цьому році плануємо посіяти гарбузи. Будемо переходити потроху у нішеві культури, бо ціни ні на що немає. Добрива — ціни високі. На хімію та захист — також ціни високі. В борг ніхто не дає, доводиться купувати за свої кошти, а це дуже накладно. У нас в господарстві 326 гектарів пшениці, 106 гектарів озимого ріпаку», — зазначає чоловік.

Господарство має в обробітку 1300 гектарів землі. Брак обігових грошей, дорогі ресурси та проблема з логістикою — основні проблеми в роботі аграріїв цьогоріч.

Олена Басанець, SuperAgronom.com