12 березня 2024, 13:28, Добрива

Фосфору в ґрунті багато, та рослинам він недоступний: фахівець розповів, чому так відбувається

Про це розповів Сергій Галушка, технолог із живлення Західного хабу МХП, у матеріалі: «Логістика фосфору: як дешево доставити його рослинам» на SuperAgronom.com.

«Приблизно 200 мінералів ґрунтотвірної, материнської породи містять собі фосфор, який поступово тисячами років переходить у вторинні фосфати, з яких потім переходить вже у ґрунтовий розчин частково, а потім переходить у третинні фосфати. Доступні для рослин — це фосфати, які можуть розчинятися у ґрунтовому розчині, а саме гідрофосфат і дегідрофосфати», — пояснює фахівець.

При цьому дигідрофосфат — фізіологічно найбільш засвоювана рослиною форма фосфору, але за рН ґрунту >7,2 в ґрунтовому розчині превалюють одновалентні гідрофосфати і доступність фосфору знижується, при кислому рН фосфор зв'язується іонами заліза і алюмінію.

Є цілий ряд чинників, які обумовлюють доступність фосфору з ґрунту для рослин.

  • Аніони РО43- практично не засвоюються, оскільки входять до складу дуже слаборозчинних фосфатів кальцію та магнію.
  • Дуже велику роль у фосфорному живленні відіграє мікробіота, оскільки бактерії здатні виділяти фермент фосфатазу, яка переводить із нерозчинних солей фосфати і розчинні форми.
  • Вміст вологи в ґрунті впливає на загальну кількість розчинених у ґрунтовому розчині фосфатів. За відсутності вологи гідро- і дигідрофосфати переходять в нерозчинну тризаміщену форму, і навпаки за наявності вологи відбувається зворотній процес.
  • Температура — визначає здатність та швидкість розчинних солей дисоціюватися в ґрунтовий розчин.
  • Склад обмінно-поглинутих катіонів впливає на доступність фосфору, адже від катіонів залежить здатність фосфатів переходити у рідку фазу ґрунту.
  • Доступність Р залежить також від загального стану та здоров’я ґрунту, сівозміни, обробітку ґрунту, культури, попередника, рівня азотного та калійного живлення, періодичності застосування органічних добрив.

Якщо у ґрунті мало вологи, то відповідно фосфор переходить в недоступні форми. З форми гідро- чи дигідрофосфатів він переходить просто у форму форсфатів. І коли знову з’являється волога, тоді він знову поповнює ґрунтовий розчин.

Щодо температури. Цей чинник впливає на здатність фосфатів розчинятися у воді й на швидкість їх розчинення. При температурі нижче 20 °С фосфор погано доступний для засвоєння з ґрунту. А при нижче 15 °С він практично недоступний. Тобто на поверхні ґрунтових колоїдів він уже перебуває у зв’язаній формі.

Наявність елементів в ґрунті ще не означає їх засвоєння: як працює технологія живлення Альбрехта-Кінсі
Читати

Зважати потрібно і на склад обмінно-поглинутих катіонів, тому що кальцій усе зв’язує. І не тільки кальцій. Будь-які полівалентні катіони — магній, залізо, алюміній — вони все «хапають» і нічого не «віддають», каже Сергій Галушка. Тому склад обмінно-поглинутих катіонів має бути збалансованим. Кальцій і магній потрібні рослинам, але їх кількість має бути оптимальною, бо надмірність вплине на доступність фосфору, на здатність ґрунту переводити фосфор із внесених добрив у доступні форми.

Меланія Несмачна, SuperAgronom.com