7 березня 2024, 16:48, Добрива

Аграріям прояснили різницю між законом Бочки Лібіха і технологією Альбрехта-Кінсі

Про це йдеться у матеріалі «Наявність елементів в ґрунті ще не означає їх засвоєння: як працює технологія живлення Альбрехта-Кінсі» на SuperAgronom.com.

Як зазначається, різницю між названими підходами пояснили у своїй доповіді на агробізнес конференції Re:farm Йорк Байер, консультант системи збалансування ґрунту за ЄКО професора Альбрехта та Роман Гринишин, директор і засновник компанії «Тревелайт MICE&Travel»

pH ґрунту понад 7 і фосфогіпс: як не зашкодити ґрунту добривом, розповів фахівець

Читати

У статті підкреслюється, що на відміну від Лібіха, система Альбрехта-Кінсі розглядає pH як симптом, а не причину. Альбрехт наголошував на потребі звертати увагу на катіони, які приєднуються до часток ґрунту. Залежно від того, скільки в ґрунті катіонів кожного типу, визначається родючість ґрунту. Мова йде, зокрема, про головні елементи: кальцій, магній, калій. У ґрунті з високим pH домінантом буде магній, або калій, які можуть визначати високий pH. Кальцій може потягнути pH дуже високо, особливо на чорноземах на кшталт таких як в Україні, пояснює Йорк Байер.

«В стандартному тесті за класичними агрошколами, які орієнтуються на pH і вміст елементів, ви можете мати високі показники магнію, але якщо ви візьмете зразок листочка, там буде брак магнію. Аналіз потенціалу ґрунту для внесення поживних елементів допоможе передбачити, наскільки легко рослина може засвоїти ці елементи. І вам не потрібно буде робити тест на листочок, щоб побачити, що рослині не вистачає магнію», — пояснює він.

Зазначається, що основою ґрунту є його катіонна ємність, це показник, який вказує скільки поживних речовин може поглинути ґрунт. Тоді як pH — це чинник, який відображає на скільки ця ємність наповнена. Ключовий момент в цьому наповнені — баланс кальцію і магнію. 

Ці елементи мають найбільший вплив на формування структури ґрунту для кореневої системи рослин і мікроорганізмів. У балансі кальцій і магній повинні разом складати 80%. Це створює оптимальний pH і допомагає іншим елементам розкритися. 

Читати також: Мистецтво живлення рослин

«Уявіть, що ЄКО — це маленьке відерце, в яке ви додаєте кубик рафінованого цукру. Ви відчуваєте різницю на смак. Але якщо ви кинете цей кубик у велике відро об’ємом 15 л, смак майже не зміниться. Продовжуючи алегорію, візьміть газонокосарку і позашляховик Toyota Land Cruiser: який ефект матиме 1 л мастила для одного і другого засобів пересування? Тож, коли ми говоримо про визначення об'єму, ми говоримо про те, що саме в рамках цього об'єму. Ми враховуємо саме насичення основами», — навів приклад Йорк Байєр.

Це той відсоток одного елементу по відношенню до іншого в об’ємі. Якщо є надлишок якогось елемента, значить буде і недостача. Для прикладу, доступність фосфору для рослини у ґрунті буде залежати від двох елементів — марганця і цинку. Але якщо у вас буде надлишок магнію в ґрунті, це зробить його недоступним для рослини.

Як додає науковець, вміст магнію і кальцію в ґрунті залежать від його типу. Ґрунти з високим ЄКО як українські чорноземи, мають вміст магнію вище 10%, орієнтовно 10-13%. Вміст магнію вище 20% робить ґрунти важкими, до прикладу як у випадку у піщаних ґрунтів. Це знижує водопроникну здатність ґрунту. 

Алла Гусарова, SuperAgronom.com