1 березня 2024, 13:30, Україна

Площі під кукурудзою будуть на рівні минулого року або більшими —думка

Про це з огляду на дані постачальників насіння і попит на їхні послуги перед посівною повідомив експерт Центру досліджень продовольства та землекористування KSE Іnstitute Павло Мартишев у коментарі Delo.ua.

На його думку, ціни на кукурудзу в українських портах 2024 року можуть повернутися в діапазон $150-200/т, але не одразу. Цьому сприятимуть:

  1. Поступове поглинання світовим ринком аномально великих обсягів південноамериканської кукурудзи. Цей тренд продовжиться в найближчі декілька місяців. Далі ціни можуть поступово підвищуватися, але не в короткостроковому періоді.
  2. Менша врожайність 2024 року і менше навантаження на логістику. Україна через сприятливі погодні умови 2023 року отримала дуже високий валовий врожай основних культур — 82 млн т, що істотно вище попередніх прогнозів. Ймовірно, 2024 року врожайність буде нижчою. При цьому Україна не настільки великий гравець на світовому ринку, щоб через зменшення її врожайності росли світові ціни на збіжжя — скоріше, йдеться про можливість дещо розвантажити експортну логістику.

Читати по темі: Схема розрахунку норми висіву кукурудзи на зерно залежно від різних чинників

Експерт зазначає, що якщо 2024 року вся кукурудза відправлятиметься через українські морські порти, а не через логістично більш дорогі порти Дунаю або сухопутний кордон з ЄС, то українські аграрії отримають і більшу рентабельність.

«Таким чином, цьогоріч ціни на кукурудзу підростуть, що дасть можливість аграріям вийти на нульову або позитивну рентабельність. Її розмір буде залежати від сценаріїв використання аграріями добрив і цін на них — великою мірою обсяги внесених добрив визначають урожайність кукурудзи і прибуток з гектара», — підсумовує Павло Мартишев.

Олена Басанець, SuperAgronom.com