1 березня 2024, 12:00, Посівна

Стан озимих на Вінниччині добрий, аграрії розпочали сіяти ярину

Про це повідомляє Суспільне.

Такі рішення пов'язані з впливом кліматичних та економічних чинників на аграрний сектор.

«Структура посівних площ: 40% під зерновими, 45% під технічними, 7% під кормовими. За нашими прогнозами, дещо збільшаться посівні площі під соєю. Це сировина, яка переробляється й експортується. За нашими оперативними даними, площі під зерновими, передусім під кукурудзою, зменшаться на 30 тис. га. Цінова ситуація по кукурудзі просіла і клімат змінюється. Південні райони області позаминулого року взагалі не збирали, торік отримали погані врожаї», — пояснив Олег Сідоров, директор профільного департаменту.

Дефіциту з добривами та паливо-мастильними матеріалами в області немає. Загальна потреба в добривах — понад 80 тисяч тонн, дизелю та бензину — 30 тисяч тонн. Старт посівної прогнозують на середину березня, хоча у південних районах вже вийшли в поле, зазначив Сідоров.

«Паливно-мастильні матеріали, добрива на ринку є в достатній кількості. Для того, щоб аграрії Вінниччини активно і в повній мір провели весняно-польові роботи їм потрібно 28 тисяч тонн дизельного пального і в 3 тисячі тонн бензину. Південні регіони починають сівбу гороху», — розповів чиновник.

Читати також: В Україні розпочалася посівна ярих культур 2024

Сільгосппідприємство «Ольга», що у Стадниці, обробляє 1600 га, з них під озиминою 400 га. Стан посівів — задовільний.

«Основна частина листків зелена, в гарному стані, не вимерзло, не випріло. Це дасть нам змогу зменшити трохи використання азотних добрив. Стан озимих на сьогодні, можна сказати, чудовий.Така рослина дасть можливість отримати максимально потенційний урожай. Якщо все буде правильно і ми зможемо зробити всі підживлення даного поля, то тут можна отримати 8 тонн озимої пшениці з гектара», — зазначив директор господарства Андрій Ковальчук.

За тиждень, якщо погода дозволить — вноситимуть добрива. Поки ж у господарстві до виходу в поле готують техніку.

В агропідприємстві «Відродження 2009», що у Великих Крушлинцях, техніка уже в полі. Підживлюють озимину КАСом. Стартувала у господарстві й весняна посівна. Сіють яру пшеницю.

«Це по кукурудзі й соняшнику потрібно, щоб ґрунт прогрівся і не попасти під заморозки. А яра пшениця цього не боїться. Потрібно максимум вологи, щоб рослина реалізувала свій потенціал», — зазначив агроном Олег Слюсарчук.

Структуру посівів не змінювали. Вирощують пшеницю, ячмінь, соняшник та кукурудзу. З них під пшеницею 40% площ.

Олена Басанець, SuperAgronom.com