28 лютого 2024, 12:17, Технології

Завдяки застосуванню strip-till в ПП Західний Буг знизили собівартість вирощування культур на $100/га

Про це повідомляє AgroTimes.

Зазначається, що у 2021 р. strip-till тут застосували на 3,884 тис. га, 2022р. — 7,609 тис. га, 2023 р. — 5,368 тис. га, а на 2024 заплановано 8,802 тис. га із 64 тис. га, що їх обробляє компанія.

«Ми почали застосовувати strip-till, тому що завдяки йому маємо істотне зниження собівартості. Наразі застосовуємо цю технологію лише по озимих ячменю, ріпаку, пшениці, а також сої, але плануємо застосовувати і на кукурудзі та цукрових буряках. В цілому горизонтальним обробітком ґрунту не займаємося уже 10 років», — зазначив агроном компанії Володимир Петрунів.

Читати також: Обробіток ґрунту навесні: етапи, технології та основні помилки

Окрім суто агрономічних переваг, як-от менше ущільнення ґрунту, збільшення біоти в ґрунті, завдяки strip-till в компанії також заощаджують на пальному, адже ця технологія потребує меншої кількості проходів техніки.    

«За strip-till ми маємо такий самий урожай, як і на класичній технології, але з меншими витратами на 100$/га. Тобто, ми не можемо вплинути на ринкову ціну зерна чи добрив, але можемо контролювати свої витрати», — додав фахівець.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com

Читати також: Ячмінь, пшениця, соя, цукровий буряк та ріпак: результати випробування на демоділянках компанії «Західний Буг»