28 лютого 2024, 09:05, ЗЗР

Експерт пояснив необхідність внесення як ґрунтових, так і страхових гербіцидів на сої

Про це йдеться у матеріалі «Оптимізація витрат на захист сої: практичні поради для аграріїв» на Kurkul.com.

«Вони міркують, що немає сенсу обприскувати просто ґрунт, а краще дочекаюсь, поки зійдуть бур'яни, а тоді вже обробляти поле», — зазначає Олександр Мигловець, директор департаменту агротехнологій Ukravit.

Експерт вважає, що така теорія є доволі нераціональною, і наводить 2 основні аргументи:  

  • По-перше, соя проростає на глибині залягання насіння 3-4 см при +10℃, а є низка бур'янів, як от лобода біла, які починають простати при +5..+7 ℃. 
  • По-друге, від моменту посіву сої до утворення першого трійчастого листка в середньому проходить 3 тижні. І фактично ці 3 тижні при оптимальних погодних умовах соя буде наодинці з бур'янами, які активно ростуть. І щоб подолати ці бурʼяни, доведеться робити потужні бакові суміші з максимальними нормами витрати, які можуть негативно вплинути й на культуру. 

«Звичайно, є ті аграрії, які сіють сою, взагалі нічим не обробляють і отримують середньо зважену врожайність. Але високотехнологічні господарства в обовʼязковому порядку проводять 2-3 гербіцидні обприскування», — зазначає фахівець.

Зазначається, що загалом страховий гербіцид використовують для того, щоб контролювати ті бурʼяни, який не забрав базовий, або коли закінчився його період захисної дії. Є також думка, що його вносити не обов’язково. Але базові гербіциди не контролюють  багаторічні злакові та дводольні бур'яни. Тому обприскування страховими гербіцидами проти дводольних бур'янів варто проводити у фазах утворення першого-третього трійчастого листка. Проти злакових бур'янів або падалиці кукурудзи — від фази сходів до початку цвітіння.

«Варіантів захисту може бути дуже багато. Але найбільш поширена в Україні страхова суміш на класичну сою — це поєднання бентазону і тифенсульфурон-метилу (Флагман + Формула). Понад 50% аграріїв використовують таку комбінацію», — додав Олександр Мигловець.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com

Читати також: Соя: урожайність та скільки зібрано в Україні у 2023 р. по областях