27 лютого 2024, 09:00, Посівна

На Одещині розпочали посівну: вже посіяли 7,5 тис. га ярого ячменю та 4,2 тис. га гороху

Про це повідомляє yug.today.

Нагадаємо, цьогоріч на Одещині суттєво збільшили посівні площі під горохом через проблеми з посухою. В області вперше посіяли 68 тис. га озимого гороху, ще планується засіяти близько 40 тис. га ярим горохом.

Загалом у 2024 році в області планують збільшити посівні площі зернових, технічних, овочевих, баштанних та кормових культур. Ранні ярі як ячмінь, горох, пшениця та овес займуть 91,5 тис. га.

Пізніх зернових в області планують посіяти: 150 тис. га кукурудзи, 8 тис. га проса, 8 тис. га зернобобових (нут і сочевиця), 5 тис. га сорго та 2,5 тис. га рису. Серед технічних культур найбільші посівні площі — 420 тис. га відведено під соняшник, 25 тис. га займе льон олійний, 6,5 тис. га соя.

Технологія вирощування цукрових буряків із усіма підводними каменями від АПП Золота нива
Читати

Щодо стану озимих, то в північній частині області 90% посівів знаходяться в доброму та задовільному стані й особливих хвилювань в аграріїв не викликає. Проте в центральних та південних районах області близько 50% посівів знаходяться в доброму та задовільному стані, а інша половина характеризується, як слабкі та зріджені. Додається, якщо цьогорічна весна буде прохолодною та затяжною, такі посіви, за умови проведення додаткових технологічних операцій по догляду за ними, можуть дати нормальний урожай. Якщо ж весна буде жаркою та посушливою не виключено, що частину площ доведеться пересівати. В цьому випадку зростуть посівні площі таких ярих культур, як соняшник, соя, льон олійний, кукурудза, просо та сорго.

Всього в області посіяно 862 тис. га озимих, з них: 556,4 тис. га пшениці, 172,2 тис. га ячменю, 133,3 тис. га ріпаку.

Меланія Несмачна, SuperAgronom.com