26 лютого 2024, 10:23, Посівна

На Черкащині склалися позитивні умови для формування врожаю озимих в сезоні 2024

Про це розповів Суспільному Віталій Постригань, начальник Черкаського обласного гідрометцентру.

«Цьогорічна зима може стати запорукою гарного врожаю, як було у схожі роки. Цьому сприяли: ранній затяжний характер весни, а значить ранній початок вегетації та поступовий розвиток посівів, відсутність масштабних посух. На активний розвиток посівів слід розраховувати у третій декаді березня з переходом середньодобової температури через +5°C у бік підвищення, як було у аналогічні роки. Водночас із перезимівлею, для аграріїв актуальним є питання вологозапасів ґрунту на початок весни. Адже це вологоресурси майбутнього врожаю», — деталізував Постригань.

Хоч умови для сівби та осінньої вегетації в попередньому році були складні через жорстку осінню посуху та пізні строки сівби. Саме це не дозволили озимині досягти безпечної фази для перезимівлі – кущіння. Тож їхній стан був в значній залежності від погодних умов зими.

«Тепла зима з середньою температурою повітря на 3°C вище норми та морозами не нижче 18°C, стала на боці аграріїв — ризиків для пошкодження та загибелі рослин не було. Завдяки сплескам «квітневого» тепла навіть покращився фазовий розвиток та добре розвивалася коренева система. Результати відрощування озимих рослин, що були взяті агрометеорологами області 25 січня на тестових полях, підтвердили успішність перезимівлі — пошкоджених та загиблих рослин виявлено не було», — додав метеоролог.

Збереження потенціалу майбутнього врожаю у великій мірі буде залежати від весняного підживлення посівів та обробки проти хвороб і шкідників, ймовірність розвитку та шкодочинності яких є значною, зауважив Віталій Постригань.

Віе додав, наразі умови для формування рослин в Черкаській області складаються надзвичайно сприятливо. Адже, завдяки достатній кількості опадів та знову ж таки теплій зимі, яка стримала промерзання ґрунту, значна кількість опадів та талих вод, не стікали в річки та низини, а поглиналися ґрунтом. 

«За зимовим визначенням запасів вологи, вологозапаси у метровому шарі ґрунту, були на рівні найвищих значень за останні 30 років. На початок весни вони скрізь очікуються оптимальними в межах — 145-220 мм найбільші значення на Лівобережжі Черкащини. У роки зі схожою погодними умовами, достатні вологозапаси ґрунту зберігалися до кінця весни. Однак, в окремі періоди літа відмічалася посуха», — додав метеоролог.

Читайте також: Технології вирощування ярих культур — в одному дайджесті

Меланія Несмачна, SuperAgronom.com