12 лютого 2024, 12:15, Україна

Через значне потепління озимі на Львівщині можуть втратити загартування, — фахівці

Про це повідомляється на сторінці Інституту в мережі Facebook.

Зазначається, що середньодобові температури повітря перебували в межах 1,5…7,5 °С і на 5,7…11,7 °С перевищували норму (-4,2 °С). Максимальна температура повітря дорівнювала 8,4 °С (5.02), мінімальна — 0,4 °С (2.02).

Дощі різної інтенсивності випадали щоденно, їх сума становила 15,9 мм (122 % декадної норми).

«Ґрунт сильно зволожений. На полях з озиминою в понижених місцях рельєфу відзначаємо затоплення посівів. У кінці ІІ декади грудня 2023 р. вже спостерігали таке негативне явище. Однак це не призвело до незворотних процесів у рослин пшениці озимої, які можуть витримувати затоплення впродовж певного періоду; перебування їх під водою в холодну пору менш небезпечне, ніж у весняне водопілля за підвищених температур. Проте надлишок вологи в ґрунті веде до погіршення умов аерації, зміщення в рослинах дихання в бік анаеробного, порушення метаболізму кореневої системи й надземних органів», — йдеться у повідомленні.

Із 3 лютого середньодобові температури повітря перевищили біологічний мінімум (5 °С). Такий температурний фон провокує більш активний перебіг фізіологічних процесів у рослинах озимих культур. Зимовий спокій озимини порушений, кажуть науковці. За їхніми словами, якщо втрата загартування рослин за тривалої відлиги в першій половині зими швидко компенсується за рахунок вуглеводів, то в другій її половині майже не відновлюється.

Також зазначається, що виявлено незначне заселення посівів полівкою звичайною.

Науковці наголошують, що за гідротермічних умов, які часто й різко змінюються, моніторинг стану озимих має залишатися на порядку денному.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com

Читати також: 5 особливостей живлення озимої пшениці: де трапляються помилки