9 лютого 2024, 16:29, Світ

Озвучено чинники, які сприяли отриманню рекордного врожаю кукурудзи в США

Про них розповів Віталій Грищенко, консультант компанії In Agri, у матеріалі: «Анатомія рекордних врожаїв кукурудзи від Девіда Хули: принципи вирощування (Частина 1)».

Фермер не вперше став переможцем у Національному конкурсі врожайності NCGA (Національної асоціації виробників кукурудзи США). Як видно із графіка, представленого Віталієм Грищенком, щоразу з його участю результати виходять «пікові». «Планку» в 30 т/га ним давно вже перейдено. Найближче до нього піднявся з результатом в 25 т/га, в іншій категорії, фермер з сусіднього штату Кевін Калб. Середня ж урожайність учасників конкурсу тримається на рівні 15-16 т/га. Тоді як середня урожайність по країні в цілому десь 11 т/га.

Ферма Девіда Хули розташована в північно-східній частині США, у штаті Вірджинія. Називається компанія «Renwood Farms», в обробітку має 1620 га. Вирощують кукурудзу, сою, пшеницю. Одним із напрямів є насінництво, який започаткували у 1937 році. Загалом пан Девід є представником третього покоління фермерської родини. Ґрунти тут в основному піщано-суглинкові, більшість площ розташовані на березі річки Джеймс.

Чинники, що сприяли отриманню рекордного врожаю кукурудзи

  • Опади. З отриманих з програм супутникового моніторингу даних видно, що середній річний рівень опадів на фермі за 5 років сягає 1262 мм. А в період із квітня по вересень випадає в середньому 730 мм. А в найбільш критичній період для кукурудзи червень-липень-серпень — в середньому від 120 до 200 мм за місяць.

Як зазначив Віталій Грищенко, це один із головних факторів, які дають змогу отримувати високі врожаї кукурудзи, навіть не на зрошенні.

  • Ємність катіонного обміну ґрунтів від 1,7 до 6,6. У 1986 році ферма повністю перейшла на безвідвальний обробіток. Є поля, де не проводили жодного обробітку. Це вдається передусім тому, що ґрунти тут супіщані. Подекуди бувають ущільнення, тоді проводять глибоке розпушування. Показники органічної речовини в ґрунтах — від 0,9 до 1,2. Але пан Хула уточнив, що більш показові дані — ємність катіонного обміну (ЄКО). На його полях цей показник коливається від 1,7 до 6,6.

«Так, у нас велика кількість піску. Одна з переваг і недоліків ґрунту з низьким ЄКО полягає в тому, що ми не можемо утримати вологу, і рухливі поживні речовини, такі як азот, сірка, калій, будуть просочуватись крізь ґрунт», — каже фермер.

Щодо опадів він зазначив, що їх начебто достатньо, але вони не завжди проходять тоді, коли потрібно. Ще з особливостей клімату — часто бувають урагани та сильні післяобідні грози.

  • Зрошення. Незважаючи на достатню кількість опадів, 27% площ ферми — під зрошенням. Використовують зрошувальні системи Valley. Спробували крапельне зрошення, але за словами пана Девіда, працює це не так добре, а управління трудомістке, тому відмовились. Тим більше, що воду беруть із сусідньої річки Джеймс, а там багато мулу і стрічки засмічуються.
  • Сівозміна. Вона побудована так: кукурудза, потім пшениця (озима м’яка червоноколоса, озима біла, тверда червоноколоса), або інші злаки (зокрема озимий овес, раніше — ще ячмінь) за no-till по кукурудзяних рештках. Крім того, як другу культуру висівають сою після збирання пшениці. Таким чином можуть отримати 3 врожаї за 2 роки.

На деяких площах сіють лише кукурудзу та сою, бо, за словами Девіда Хули, канадські гуси, які там масово водяться, винищують врожаї злакових.

Нагадаємо, фахівець розповів про основні помилки у технології strip-till та порадив, як їх уникнути.

Меланія Несмачна, SuperAgronom.com