6 лютого 2024, 12:00, Добрива

Про ринок хлориду калію та основні властивості добрива розповіли фахівці

«Калій хлористий (KCl, potassium chloride) — одне з найпоширеніших основних калійних добрив на ринку, сіль червоного, рожевого або білуватого кольору, добре розчинна у воді (САМЕ WS кристалічна сіль КСІ має розчинність у воді 360 г/л при t +25 град С), рН 10% розчину - 7.0, нейтральний», — йдеться у публікації.

Звичайний гранульований КСІ містить 58-63% д.р. калію в перерахунку на оксид калію (50-52% К), 45-47% хлору, 0,4-0,5% вологи та інші домішки.

Світовий ринок КСІ у 2022 оцінювався на рівні 65,7 млн т, з щорічним приростом (CAGR) 4.12% до 2030 року очікується збільшення обʼєму ринку до 90,7 млн т. Цей ринок у грошах — 12,666 млрд дол США 2022, 13,084 млрд дол США 2023 (для порівняння ринок сульфату калію (SOP) у 2023 склав 4,975 млрд дол США, в 2,5 рази менше), очікується зростання до 18,102 млрд дол США 2033. Ключові виробники — Канада (1/3 глобального виробництва), рф, білорусь, Китай, Німеччина, Чилі, Іспанія, Ізраїль, Йорданія. Найбільші компанії ринку — Arab Potash Company (APC), Nutrien Ltd. , Qinghai Salt Lake Potash Co.,Ltd., Uralkali JSC, The Mosaic Company, ICL Group Ltd., Intrepid Potash Inc., Belaruskali JSC, EuroChem Group AG (дані chemanalyst.com).

Читати по темі: Калійні добрива: види, особливості застосування та переваги

Добриво КСІ виробляють з природних мінералів осадового походження — сильвініту (nKCI+nNaCI), каїніту (KCI•MgSO4•3H2O), карналіту (KMgCI3•6H2O). Два основні способи виробництва готового добрива КСІ — галургічний і флотаційний, що грунтуються на екстракції солі калію хлориду з подрібненої породи за рахунок різних ступеней розчинності та густини солей. Обидва методи дозволяють отримати кінцевий продукт з вмістом КСІ 95%+.

«В 2021 році обʼєм ринку калію хлористого в Україні становив 275 тис т, переважно з білорусі, Узбекистану і тд. Навіть в 2024 на ринок України потрапляє білоруський КСІ, проте, основна частка, все ж, припадає на Йорданію, Узбекистан, Канаду, Ізраїль», — зауважують фахівці.

Сіль КСІ — добре розчинна у воді, як і всі калійні солі, що є в природі, на відміну від солей фосфатів, наприклад. Погіршує фізичну розчинність гранули КСІ саме присутні домішки в добриві. КСІ як основне калійне добриво має післядію в грунті, згідно наукових даних, в межах 30-40% на наступний рік, тобто лише 60-70% др калію з внесеного добрива доступно культурі в поточному році. Під хлорчутливі культури (овочі, ягоди, картопля і тд) рекомендується вносити КСІ під основний обробіток ґрунту (зяблева оранка, веснооранка і тд), щоб мати час для хлору мігрувати за межі кореневмісного шару, глибше по профілю ґрунту. Калій — катіон 1+ — здатен фіксуватись ГВК і не вилуговуватись (проте, можливий змив добрива на схилах в долини. Обережно!).

Важливість калію, як елементу живлення для рослин, важко переоцінити. Ключові ролі — вуглеводний обмін, осмотична регуляція клітин, морозостійкість, посухостійкість, водний баланс, транспортна функція.

Олена Басанець, SuperAgronom.com