4 лютого 2024, 12:57, Урожай

Аграрії розповіли про урожайність, собівартість на гектар та прибутковість основних культур у 2023 році

Про це йдеться у матеріалі «Високі врожаї дали не маржу, а збиток, — досвід українських аграріїв» на Kurkul.com. 

Підсумками сезону по врожайності, рентабельності, змінах у технології, сівозміні та планах на майбутнє поділились українські аграрії — випускники освітньої платформи «Культиварій».

Як зазначив Геннадій Гадзовський, власник СТОВ «Васюти» (Волинська обл.), по пшениці урожайність цьогоріч отримали нижче середньої, а ріпак дав вище середньої, а соняшник — ближче до максимальної.

«Ми зменшили площі ріпаку на 25%, пшениці — на 25%, соняшника — на 10%. Сою збільшили пропорційно з метою подальшого використання як корму на нашій свинофермі. Від кукурудзи ми не будемо відмовлятися і в наступному сезоні. Цьогоріч нам вдалося законтрактувати 40% зібраного врожаю», — зазначив Геннадій Гадзовський. 

Читати також: Геннадій Гадзовський: В точному землеробстві ми отримуємо зворотній зв'язок від всього, що ми зробили на кожному квадратному метрі і це надихає!

Роман Гальченко, співвласник «Сервісагро-Полтава-Плюс» (Полтавська обл.), розповів, що пшениця дала 1,7 т/га, кукурудза — 10 т/га, соняшник — 3 т/га, горох — 3,9 т/га.

«Сівозміну не змінювали й поки не плануємо. До 2023 р. сіяли ще й сою, вона займала невелику площу. Потім відмовилися та у 2023 р. збільшили пропорційно площу під соняшником та горохом. Кукурудзу сіяли й будемо продовжувати. У нас це основна культура. Щодо реалізації, то проблем у 2023 р. ми не мали. Хоча ціною не задоволені. Загалом продаємо врожай за необхідності», — каже пан Роман. 

Артем Омельяненко, власник ФГ ТОВ «Маяк» (Полтавська обл.), розповів, що соя в господарстві дала врожай 3 т/га, кукурудза — 7 т/га, соняшник — 2,4 т/га.

«Сівозміну маємо класичну. Однак вона розширилась посівами коріандру та проса. Крім того, ми зменшили посіви кукурудзи, сіятимемо її на гірших ґрунтах, та повністю відмовились від озимого ячменю. Цьогоріч ми продали 75% врожаю, оскільки мали зобов'язання. Ми сою не збільшуємо, бо побутує думка, що очікується обвал цін, оскільки ринок буде переповнений. До того ж соя дуже залежить від вологи — а третій рік вологим може і не бути. Озима пшениця — наша перспектива на 2024 р.», — каже аграрій.

За словами Михайла Волченка, заступника фінансового директора НВАП «Ель Гаучо» (Тернопільська обл.), по основних культурах врожай був майже найкращий за всі роки.

«Це результат покращення технології та вдалих погодних умов. Кукурудза дала врожайність 11,7 т/га, соя — 3,65 т/га, соняшник — 3,43 т/га, пшениця — 6,86 т/га, ріпак — 4,4 т/га. У сівозміні на 2024 р. суттєво скоротимо кукурудзу та соняшник. Разом з тим — збільшимо посіви сої. Ще ми повернулися до цукрового буряку. Сою продаємо — прибуток гарний за поточними цінами. Щодо кукурудзи, пшениці та соняшника — ще чекаємо ціни», — наголошує пан Михайло.

Юрій Лисак, головний агроном «Агро-Регіон» (Київська, Чернігівська, Житомирська та Хмельницька обл.), зазначив, що урожайність кукурудзи була 6,8 т/га, сої — 3,2 т/га, соняшника — 3,41 т/га, пшениці — 6,85 т/га, по ріпаку маємо рекордні 4 т/га.

«Будемо змінювати сівозміну, орієнтуючись на культури з низькою собівартістю, меншою урожайністю, але більшою ціною за тонну — для здешевлення логістики. Наша компанія почала використовувати фірмові, але дешевші добрива, які добре себе показали на практиці. З огляду на успіх цього сезону, можливо, збільшуватимемо посіви буряку та сої. Наступного сезону перспективними вважаю будуть соя, ріпак та соняшник», — каже Юрій Лисак.

У свою чергу Олег Бегмат, генеральний директор ПСП «Орач» (Полтавська обл.), повідомив, що соняшник дав 2,5 т/га, кукурудза — 5,5 т/га, пшениця — 6,5 т/га.

«Ми збільшили посіви соняшника та зменшили площі під пшеницею. Додали ріпак. Кукурудза потрібна нам для сівозміни, тому ми не будемо від неї відмовлятися, хоча ціною не задоволені. На перспективу плануємо збільшувати посіви сої і ріпаку», — зазначив аграрій.

І додав, що по сої витрати становили  35,183 тис. грн/га, по кукурудзі —  32 тис. грн/га, по пшениці —  31,133 тис. грн/га, по соняшнику —  32 тис. грн/га.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com