5 лютого 2024, 12:00, Україна

Найбільше земель сапери обстежили в Херсонській області

Про це розповіла Перший віцепрем’єр-міністр України — Міністр економіки України Юлія Свириденко.

«У 2023 році наші сапери показали гарний результат. Тож ми оновили План заходів із розмінування земель сільськогосподарського призначення, збільшивши площі, визначені для першочергового повернення в господарську експлуатацію. І вже працюючи за оновленим планом, ДСНС, ДССТ та неурядові оператори обстежили в перший місяць понад 21 тисячу гектарів землі. Враховуючи, що зима — складний період для робіт з розмінування, маємо непогані темпи», — зазначила Свириденко.

Найбільше в січні обстежено земель сільгосппризначення в Херсонській області — майже 19,7 тис. га. Понад 1,1 тис. га обстежено в Миколаївській області, близько 200 га — в Харківській. 

Як зазначила Свириденко, в порівнянні з кінцем минулого року в Україні збільшилась кількість сертифікованих операторів протимінної діяльності — з 26 до 29.

«З 29 січня ми відкрили безоплатний доступ до державного стандарту в сфері протимінної діяльності. Тобто операторам чи компаніям, які мають намір працювати в сфері ПМД, відтепер не потрібно буде сплачувати кошти, щоб ознайомитись з державним стандартом», — додала міністерка.

Читати по темі: Забруднення ґрунтів важкими металами в місцях падіння авіабомб та згорілої техніки: дослідження в Сумській області

Нагадаємо, згідно оновленого плану першочергового обстеження та в разі необхідності, очищенню та розмінуванню підлягають понад 512 тис. га сільгоспугідь.

Олена Басанець, SuperAgronom.com