4 лютого 2024, 10:40, ЗЗР

Світове виробництво пшениці може зменшитись на 13% до 2050 року через поширення пірикуляріозу — дослідження

Про це повідомляє AgNews.

Зазначається, що наразі глобальні площі посівів пшениці у світі — 222 млн га, а обсяг глобального урожаю  779 млн тонн. Хвороби пшениці, як і решти видів рослин, наразі поширюються швидше, ніж раніше, — через зміну клімату. Однією з них є пірикуляріоз, спричинений грибом magnaporthe oryzae. У теплих і вологих регіонах гриб magnaporthe oryzae став серйозною загрозою для виробництва пшениці, його вперше виявили ще у 1985 році. Спочатку він поширився з Бразилії до сусідніх країн. Перші випадки за межами Південної Америки сталися в Бангладеш у 2016 році та в Замбії в 2018 році. Дослідники з Німеччини, Мексики, Бангладеш, Сполучених Штатів і Бразилії вперше змоделювали, як ураження пшениці поширюватиметься в майбутньому.

Читати також: Зміни клімату вплинуть на розвиток шкодочинних організмів та роботу ЗЗР

За словами дослідників, Південна Америка, Південна Африка та Азія будуть регіонами, які найбільше постраждають від майбутнього поширення хвороби. У майбутньому до 75% посівної площі пшениці в Африці та Південній Америці можуть опинитися під загрозою. Згідно з прогнозами, пірикуляріоз пшениці також продовжить поширюватися в країнах, які раніше зазнали лише незначного впливу, включаючи Аргентину, Замбію та Бангладеш.

Ліворуч — пошкоджені зерна пшениці з хворої рослини, праворуч — зі здорової (фото: K-State Communications and Marketing Photography)

Гриб також проникає в країни, в яких він раніше взагалі не спостерігався. До них належать Уругвай, Центральна Америка, південний схід США, Східна Африка, Індія та східна Австралія. Згідно з моделлю, ризик низький у Європі та Східній Азії, за винятком Італії, південної Франції, Іспанії та теплих і вологих регіонів південно-східного Китаю. І навпаки, там, де зміна клімату призводить до більш сухих умов із частими періодами спеки вище 35 °C, ризик пірикуляріозу пшениці також може зменшитися. Однак у цих випадках тепловий стрес знижує потенціал врожайності.

Як зазначається в повідомленні, постраждалі регіони належать до територій, які найбільше постраждали від прямих наслідків зміни клімату. Відсутність продовольчої безпеки вже є серйозною проблемою в цих регіонах, і попит на пшеницю продовжує зростати, особливо в містах. У багатьох регіонах фермерам доведеться перейти на більш міцні культури, щоб уникнути неврожаїв і фінансових втрат. Наприклад, на середньому заході Бразилії пшеницю все частіше замінюють кукурудзою. Ще одна важлива стратегія проти майбутніх втрат урожайності — це виведення стійких сортів пшениці. Завдяки правильній даті сівби можна уникнути умов, що сприяють пірикуляріозу пшениці, під час фази появи колоса. У поєднанні з іншими заходами це виявилося успішним.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com

Читати також: Сценарії боротьби із хворобами колосу озимої пшениці