31 січня 2024, 15:01, Добрива

Калій із гною ВРХ може забезпечити кукурудзу калієм на 90%

Про це повідомляє Farmer.pl.

Гній є цінним джерелом калію — у гної великої рогатої худоби вміст цього елемента становить близько 0,65%, свинячий гній містить трохи більше калію (0,68%). У свою чергу, найбагатшим джерелом калію (якщо говорити про природні добрива) є овечий і кінський гній (в обох випадках понад 0,9%). 

Зазначається, що важливе відносно велике використання калію в перший рік. Тоді як азот і фосфор зазвичай мало використовуються рослинами в перший сезон після внесення, поглинання калію становить в середньому до 75% (залежно від умов, принаймні від 60% до навіть 90%). 

«Отже, вносячи максимально допустиму дозу гною на рівні приблизно 35 т/га (тоді ми вносимо трохи менше 170 кг N/га), ми також забезпечуємо 227 кг/га калію в ґрунт. Це означає, що його споживання коливатиметься від 136 до 204 кг/га в перший рік. Це велика доза, доступна рослинам у перший сезон. Якщо врахувати, що на кожну тонну зерна кукурудза потребує 25-30 кг калію, то виходить, що гній дозволяє значно скоротити внесення цього елемента з мінеральних добрив. Однак це не той фактор, який дозволяє повністю відмовитися від підживлення К. За врожайності 10 т/га кукурудзу необхідно забезпечити 250-300 кг калію на кожен гектар. Як бачимо, максимальна доза гною великої рогатої худоби задовольняє потребу в елементі не більше, ніж на 90%, а з урахуванням надходження в перший рік на 45-80% (залежно від надходження, але в середньому не менше 75%)», — йдеться у повідомленні. 

Читати також: Вплив виносу елементів живлення рослинами на формування системи удобрення

Зазначається, що при цьому слід враховувати обсяги наявного калію у ґрунті. На ґрунтах з підвищеним вмістом калію дозу мінеральних добрив можна ще зменшити. У господарствах, де використовують циклічно високі дози гною, звичайною практикою є повна відмова від калійних добрив. 

«Дефіцит калію безпосередньо впливає на зменшення качанів у зернових посівах, тож треба пам’ятати, що в кукурудзи на силос цей чинник не такий важливий. Тож, навіть незважаючи на високе удобрення гноєм, зернову кукурудзу варто ще підживлювати калієм. Пам’ятайте, що це потрібно зробити раніше, наприклад, під час першої культивації, приблизно за 3 тижні до сівби кукурудзи», — наголошують автори повідомлення. 

Зауважується, що як правило, кукурудза має найбільшу потребу в калії у фазі цвітіння та в періоди до і після цвітіння. Підвищена потреба в цьому елементі спостерігається приблизно через 5 тижнів після сівби (фаза 4-6 листків) і приблизно до 3-4 місяців після сівби споживання К постійно збільшується. 

Читати також: Скільки б коштував світовий рекорд урожайності кукурудзи в Україні 39,16 т/га: рахуємо добрива

Важливо, що калій — це поживний елемент, який кукурудза засвоює найбільше. Він значно зміцнює рослину в періоди нестачі вологи, оскільки відповідає, серед іншого, за регулювання водного балансу. Найбільш ефективним є внесення його перед сівбою і змішування з ґрунтом, а також внесення гною на досить ранніх стадіях вегетації, наголошують польські експерти.

Меланія Несмачна, SuperAgronom.com