31 січня 2024, 10:28, Техніка

Неправильне налаштування культиватора — наведено приклади поганого та надмірного заглиблення

Про це йдеться в матеріалі: «9 помилок в роботі з сільгосптехнікою, про які має знати кожен агроном» на SuperAgronom.com.

Якщо лапи культиватора встановлені на «п'яту», то вони погано заглиблюватимуться і бур'яни не підріжуться. Якщо ж лапи будуть встановлені на «носок», навпаки, відбуватиметься їх надмірне заглиблення, вивертання вологого ґрунту, а оброблена поверхня поля матиме підвищену гребнистість. Тобто в результаті ми отримаємо на полі підвищену засміченість або велику втрату вологи з неякісно підготовленим грунтом для висіву польових культур.

Також культиваторні лапи можуть бути встановлені на різну глибину, в одному місці вивертатиме вологий ґрунт, в іншому місці дрібно заглиблюватиметься і не забезпечуватиметься підрізання бур'янів.

У виробничих умовах варто вибрати найбільш вирівняне місце і зробити попереднє налаштування культиватора. Остаточне налаштування культиватора слід проводити безпосередньо у полі. Перевірити заглиблення кожної лапи, перевірити перекриття між лапами у секції та між секціями.

Нагадаємо, польські фахівці пояснили різницю між оранкою та безплужним обробітком з погляду відновлюваного землеробства.

Меланія Несмачна, SuperAgronom.com