30 січня 2024, 09:05, Україна

Перспектива овочівництва в Україні у вирощуванні високоякісної продукції зі значними обсягами експорту — думка

Про це йдеться у матеріалі «Овочевий бум в Україні-2023. Чергові гойдалки чи вирішальна мить галузі?» на Latifundist.com.

Другий хліб. Технологія вирощування картоплі від А до Я

Читати

Як зазначає автор блога, Євген Кузін, аналітик плодоовочевого ринку в проєкті EastFruit, міжнародний консультант FAO, брак досвіду вирощування нових культур, необхідність нового устаткування та нових технологій, нові умови для вирощування в нестандартних регіонах, брак досвіду продажів овочів, які по факту є швидкопсувною категорією й часто потребують швидких продажів (особливо в сегментах сезонних овочів на зразок перців, баклажанів, кабачків, огірків, помідорів тощо), брак робочої сили — це далеко не весь перелік проблем, з якими зіштовхуються новачки в овочевому бізнесі незалежно від того, відносно великий це гравець чи ні.

«Ключовим моментом є не «вигідно чи невигідно вирощувати», а скільки новачків (і великих, і малих) залишиться в овочевому бізнесі через 2-3 сезони і зможуть подолати ті неочікувані проблеми, з якими вони зіштовхнулися. Наприклад, вже перед самим початком сезону 2023/24 по овочам борщового набору було зрозуміло, що не варто знову очікувати рекордних цінових показників, як навесні 2023 року. Станом на зараз, наприклад, ціни на ріпчасту цибулю та моркву в середньому вдвічі менші за минулорічні», — наголошує експерт.

За його словами, загалом за 2023 рік розширення площ (порівняно з 2022 роком) відбулося практично по всіх овочевих культурах, за винятком картоплі та столових буряків.

«Щодо останніх, ціни на буряки за період зберігання з осені 2022 року по весну 2023 року не зросли, тому цікавість новачків до цього сегменту була мінімальною. Аналогічно можна сказати й щодо картоплі, яка теж не зросла в ціні за той же період. Тобто, по картоплі та столових буряках площі в 2023 році не зростали, а, навпаки, зменшувалися, хоча й в цих сегментах частка окупованого півдня України в виробництві була незначною», — зазначає Євген Кузін.

Щодо перспективності овочівництва як бізнесу, експерт зауважує, що тут потрібно дивитися на розвиток ринку в майбутні 2-3 роки, коли ті новачки, які зайшли в овочевий бізнес та залишилися в ньому після цього сезону, вже «наб’ють основні ґулі».

Читати також: Овочі на зберіганні та як їх знаходять гнилі

На думку експерта, тут може бути два варіанти розвитку.

  • Перший — це, коли принципово структура ринку не зміниться, й на ньому будуть залишатися ті ж проблеми, що й раніше. Це переважно відсутність довгострокової стратегії розвитку, системності в роботі та акценту на якість продукції. Гонитва за дво- чи три- кратними темпами зростання цін без подальших інвестицій в якість та продажі поступово знищує конкурентоспроможність вітчизняної галузі, змушуючи споживачів купувати, наприклад, більш якісний імпорт навіть у періоди достатнього місцевого виробництва.
  • Другий — це якщо через 2-3 роки структура виробництва все ж таки зазнає якісних змін, і на ринку виростуть проекти, які за свою основу будуть брати системність у роботі та ставити акцент передусім на якість, наголошує Євген Кузін.

І додає, що в сучасних умовах, коли економічного буму в країні поки що не очікується, а кількість споживачів до довоєнного періоду навряд чи повернеться, Україна здатна виробляти набагато більше продукції, аніж поточний рівень споживання.

«Тому майбутнє України — у вирощуванні високоякісних овочів з істотними обсягами системного експорту. Але до цього світлого майбутнього поки що далеко», — підкреслив експерт.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com

Читати також: Аграрії війни. Вадим Іванов: На війні ніколи не можна поспішати