28 січня 2024, 09:00, Технології

Деревне вугілля як засіб протидії знесенню гербіцидів з сусідніх полів практикують органічні ферми в США

Про це повідомив Джастін Кі, фахівець з рослинництва Університету Міссурі (США), пише news.agropages.com.

«Деякі виробники згадували про втрату ринків для своїх культур, тому що вони не могли гарантувати своїм клієнтам, що їхня продукція не містить гербіцидів», — сказав Кі.

Серед найбільш чутливих культур він виділяє томати та бобові, такі як стручкова квасоля та горох. За його словами, перші ознаки знесення можуть бути раптовими. Виробники можуть помітити, що листя рослин починає підніматися вгору і виглядає спотвореною формою. Рослини можуть загинути, а рослини, що вижили, ймовірно, матимуть знижену врожайність.

У пошуках шляхів вирішення проблеми, минулого літа дослідники з Університету Міссурі працювали з активованим вугіллям, намагаючись відфільтрувати дикамбу, яка могла потрапити в нецільові зони. Подібно до того, як системи фільтрації води використовують цю речовину для видалення небажаних хімікатів. Використання активованого вугілля не є новою ідеєю, але все ще на стадії тестування багатьма університетами.

Читайте також: Органічне землеробство та кліматичні зміни: як підлаштовуються вітчизняні виробники?

Дослідники встановили огорожу, оброблену деревним вугіллям, поруч із полем, де використовували врожай, оброблений дикамбою, щоб перевірити, чи може це зменшити шкоду. Адже переміщати культури на інші поля — складно, дороговартісно і немає гарантії, що там не буде цієї проблемою. 

Фермер з Міссурі Рейд Смеда, який взяв участь у дослідженні додав, що це наврядчи можна зробити на великій фермі, але на деяких полях або навіть у регіонах вирощування винограду в Міссурі це може мати значний ефект.

Захист чутливих культур від знесення гербіцидів завжди є проблемою, але часто це починається з спілкування, сказав Кі.

«Інформуйте сусідів про наявність чутливих культур у своєму полі і про те, що врожай може бути зіпсований або втрачений через потрапляння на нього гербіцидів. Співпраця з сусідами може привести до рішення, яким будуть задоволені обидві сторони», — каже він.

Кі також запропонував використовувати вітрозахисні смуги на кордонах полів, щоб зменшити швидкість вітру та, отже, зменшити знесення, хоча загальна ефективність цього не була досліджена.

Читайте також: Біологічний захист рослин від бур’янів: особливості, етапи, перспективні гербіфаги 

Меланія Несмачна, SuperAgronom.com