15 серпня 2017, 08:30, Технології

Рис на краплинному зрошенні зекономить воду і збільшить прибуток

SuperAgronom.com дізнавався у Андрія Полєнка, заступника директора з наукової роботи Інституту рису НААНУ про технології краплинного зрошення посівів рису в Україні.

Використовуючи технологію краплинного зрошення рис можна вирощувати на площах, не пов’язаних з наявними зрошувальними системами. Це дасть змогу розширити зону рисосіяння за наявності води для зрошення культури, залучення під рис земельних угідь з різними типами ґрунтів та рельєфами. Причому, за даними науковців, в Одеській, Миколаївській та Херсонській областях площа таких земель перевищує 250 тис. га.

«Джерелом зрошення може слугувати будь-яка водойма чи свердловина, якість води якої класифікується як «придатна для зрошення», джерело зрошення має забезпечувати у період максимального водоспоживання рису обсяги поливної води на рівні 120-150 м3/га за добу», зазначив Андрій Полєнок.

Було розраховано, що порівняно з традиційним затопленням, крапельне зрошування економить в середньому 14 тис. м3/га води, при цьому ефективність її використання підвищується на 250%.

Так само підвищується ефективність використання мінеральних добрив. Якщо в рисових чеках для отримання урожайності на рівні 10 т/га слід вносити до 200 кг/га діючої речовини азоту, то за краплинного зрошення достатньо 130 кг/га діючої речовини. Перевагою краплинного зрошення є також можливість застосування усіх видів добрив, адже у рисових чеках перелік використовуваних добрив є обмеженим.

Найбільші затрати на впровадження краплинного зрошення потрібні лише в перший рік. Далі значно легше, адже найбільш витратні частини — фільтростанція, крани-регулятори, полінети, флекснети — використовуються протягом 5-10 років.

Загалом затрати на вирощування рису за краплинного зрошення коливаються від 38 до 43 тис. грн/га, а це 4 тони рису-сирцю. Отримуючи урожайність рису на рівні 8-9 т/га, не важко порахувати прибуток.

На думку Володимира Дудченка, директора Інституту рису НААН України, збільшення посівних площ культури до 125 тис. га та валових зборів рису близько 850 тис. тонн дасть змогу подолати імпортозалежність, збільшити вітчизняну пропозицію на ринку рису, при цьому 600 тис. тонн рису може бути експортовано, й Україна перейде від статусу країни-імпортера до країни-експортера.