24 січня 2024, 15:23, Україна

У періоди похолодання температура ґрунту подекуди знижувалась близько до критичних рівнів вимерзання рослин — Укргідрометцентр

Про це повідомляє АПК-Інформ з посиланням на дані Укргідрометцентру.

Зазначається, що кількість опадів за декаду у вигляді снігу, мокрого снігу та дощу майже на всій території досягла або перевищила норму.

«За рахунок добових коливань середня обласна температура повітря за декаду у більшості областей виявилася близькою до норми, у північних, Полтавській, Рівненській та Волинській областях — на 1,1-2,0°С нижчою від неї і становила від мінус 5,1-5,8°С у Чернігівській та Сумській до мінус 0,5-0,9°С у Херсонській та Закарпатській областях. Мінімальна температура повітря знижувалася до мінус 14-18°С, у східних, Дніпропетровській та Сумській областях — до мінус 20-23°С, у Закарпатській, Тернопільській та Чернівецькій областях — до мінус 12-13°С. У найтепліші дні максимальна температура повітря підвищувалася до плюс 4-8°С, у Донецькій, Дніпропетровській, Херсонській, Миколаївській, Одеській, Івано-Франківській, Закарпатській та Львівській областях — до плюс 9-13°С», — йдеться у повідомленні.

Поверхня ґрунту або снігу упродовж 1-5 днів охолоджувалась до мінус 20-31°С, у Закарпатській, Івано-Франківській та Чернівецькій областях — до мінус 12-19°С. У найтепліші дні поверхня ґрунту нагрівалася від 0-1°С на півночі — до +15-16°С на півдні країни.

До 20% посівів озимих може бути втрачено в Запорізькій області через значні морози

Читати

Опади упродовж 1-7 днів відзначалися на всій території у вигляді снігу, мокрого снігу та дощу. Середня обласна декадна кількість опадів у більшості областей становила від 130% до 283% норми (11-34 мм), в Одеській, Херсонській, Чернівецькій, Черкаській та Київській областях вона була близькою до норми (9-12 мм). Добовий максимум опадів у багатьох районах Харківської, в окремих районах Дніпропетровської, Полтавської та Закарпатської областей досягав 17-37 мм (1-2 декадні норми).

Станом на 20 січня, стверджують метеорологи, на більшості території країни снігу на полях не було або його висота не перевищувала 1-5 см. У Сумській, на більшості площ західних (за винятком Рівненської обл. та Закарпаття), Вінницької, Чернігівської, на окремих площах Київської, Житомирської, Харківської, Одеської та Миколаївської областей висота снігового покриву становила від 6 до 16 см. Наприкінці декади на більшості площ західних, південних та Дніпропетровської областей ґрунт був талий або глибина його промерзання не перевищувала 5-10 см, на решті території — 11-40 см. Місцями у ґрунті спостерігався мерзлий прошарок на глибині від 1 до 26 см.

Зазначається, що впродовж декади зимуючі культури перебували у стані зимового спокою.

У період найбільш інтенсивного похолодання, коли мінімальна температура повітря досягала мінус 14-24°С, мінімальна температура ґрунту на глибині залягання вузла кущіння озимих культур та багаторічних трав знижувалася до мінус 3-7°С, що вище критичних температур вимерзання. Лише в окремих районах Київської області вона короткочасно знижувалася до мінус 9°С. Така температура була близькою до критичної температури вимерзання озимого ячменю, ріпаку та слаборозвинених з осені рослин озимої пшениці. Тривалість таких знижень становила 1-2 дні.

За розрахунками агрометеорологів, критична температура вимерзання становила: озимої пшениці у фазі утворення сходів — 3-го листка мінус 11-13°С, у фазі кущіння — мінус 13-15°С, озимого жита — мінус 14-16°С, озимого ячменю та озимого ріпаку — мінус 9-11°С.

Внаслідок температурних коливань на окремих полях Миколаївської області упродовж двох декад відзначалося залягання притертої льодяної кірки товщиною 4 мм, ступінь її розповсюдження становив 50% площі поля. На полях Одеської, Кіровоградської та Запорізької областей, де у першій декаді спостерігалася льодяна кірка, відбулося її руйнування.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com

Читати також: 5 особливостей живлення озимої пшениці: де трапляються помилки