24 січня 2024, 12:18, Технології

Вирощування жимолості — експертка порадила сорти

Про це йдеться у матеріалі «Вирощування жимолості: конкурентність, особливості та місце в ягідній ніші» на SuperAgronom.com.

Як зазначила Олена Джежула, співвласниця та керівниця сімейного бізнесу на Вінниччині «Гарний сад», сортів жимолості дуже багато.

«З української селекції я б виділила Спокуса та Алісія. Популярністю користується канадська селекція: Бореал Біст, Бореал Бьюті, Бореал Блізард, Аврора. Жимолость має солодкий смак з кислинкою, деякі сорти мають трішки гірчинку, але ця гірчинка не така як звична нам гіркота. Це як особливість цієї ягоди, що робить неповторний смак. Взагалі, смак навіть порівняти немає з чим», — каже фермерка.

За її словами, головна особливість, яку треба врахувати у вирощуванні жимолості, це те, що жимолость перехреснозапильна. Тому при посадці потрібно мати мінімум два-три сорти з одночасним терміном цвітіння. Наприклад, ранніх має бути 2-3 сорти різні, так само середні та пізні. Так можна розтягнути період плодоношення. Висаджувати можна блоками по сортах або в ряди підсаджувати сорти-запилювачі, радить експертка.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com 

Читати також: Технологія вирощування ожини: сорти, догляд, захист та живлення