23 січня 2024, 09:00, Технології

Аграрії менше дотримуються сівозміни, але потрібно переглянути підхід до вибору культур — думка

Про це розповів Серггій Борисов, керівник хімічного напрямку та бренду DEFENDA компанії LNZ Group, в матеріалі «Сергій Борисов про ціни на ЗЗР у сезоні 2024 та до чого призводить економія на системах захисту».

«Зараз ми пожинаємо плоди 2022-2023 рр. Соняшнику багато сіяли, зокрема, і по соняшнику. Всі думали, що ось 2022 рік переживемо, а далі буде легше. В 2023 році зайшли ще на одне коло соняшнику. А соняшник це та культура, яка обкрадає наступну: будь-яка інша культура, яка буде сіятися після нього, матиме низьку врожайність. І зараз це велика проблема, бо соняшника сіяли багато і вийти на нормальну сівозміну важко», — каже фахівець.

Були і інші порушення агротехнологій, каже Сергій Борисов, зокрема, обробіток ґрунту. Якщо один раз його порушити, то великих проблем не буде. А якщо два-три роки поспіль — врожайність буде низькою. Якщо ви посіяли просапну культуру і 4-5 років не проводили на цьому полі глибоку оранку, то врожайність вище середньої не очікуйте.

Те, що цього року отримали багато фуражної пшениці і мало продовольчої, Сергій Борисов вважає впливом економії на ЗЗР, а саме на фунгіцидній обробці.

При цьому він зауважує, що навряд чи аграрії будуть третій рік сіяти соняшник по соняшнику.

«З розмов з клієнтами можу зробити висновок, що все ж здоровий глузд переможе. Аграрії намагаються підбирати культури так, щоб якось пройти цей час і потім вийти на нормальну сівозміну. Тобто не тільки сіяти соняшник. Тому в сезоні 2024 побачимо багато сої. Могли б вирости і площі під ріпаком, але цьому завадила суха осінь», — зазначив Сергій Борисов.

Також треба скористатися тим, що теплозабезпечення територій дозволяє нам змінювати види сільгоспкультур та вводити нові.

«Це може бути зміна культури або гібрида на більш посухостійкий. Плюс доведеться навчитися зберігати вологу у ґрунті. Особливо тим аграріям, які раніше не мали проблем із забезпеченістю вологою. Їх треба навчити, коли слід проводити культивацію, а коли своєчасне боронування», — зауважує Сергій Борисов.

Олена Басанець, SuperAgronom.com