19 січня 2024, 10:39, Добрива

Рекомендації за результатами аналізу ґрунту — експерт назвав фактори, які слід враховувати

Про це йдеться на сторінці «Відверто про живлення рослин» у мережі Facebook.

«В концепції аналізу ґрунту не так важлива сама лабораторія (звісно, якщо зразок, що був відібраний і відправлений в лабораторію, справді добросовісно був проаналізований лаборантами, а не просто цифри «зі стелі», задля економії дорогих реактивів), як надані рекомендації на основі даних лабораторного аналізу. Один і той же зразок (з одного пакета), відправлений в різні лабораторії, ймовірно покаже різні цифри по конкретному параметру (наприклад, вмісту фосфору), і це НОРМАЛЬНО! Причина цьому — різні методи аналізу, а точніше, різні екстрактори, що використовуються за різних методів (наприклад, радянський метод Чирікова передбачає вилучення рухомих сполук Р 0,5Н розчином оцтової кислоти, а метод Олсена — 0,5Н р-ном бікарбонату натрію при рН 8.5). Умовно, в досліджуваному шарі ґрунту 0-30 см валових фосфатів може бути 1,5-3 т/га, обидва методи вилучають якусь певну кількість рухомих сполук фосфору з валового пулу їх в шарі ґрунту. Чим сильніший екстрактор, тим більше фосфору він покаже в аналізі. Знову ж таки, обидві цифри різних методів будуть правильними. Головний нюанс — інтерпретація цієї цифри в рекомендаціях по удобренню даної ділянки», — наголошується у повідомленні.

Зазначається також, що формуючи рекомендацію на основі конкретного аналізу ґрунту, обов’язково слід враховувати:

  • попередник (врожайність та співвідношення основної і побічної продукції, внесені добрива під попередник, післядію яких можна врахувати в поточному році),
  • середню багаторічну кількість опадів на місцевості та їх розподіл в сезоні вирощування,
  • тип ґрунту,
  • вміст ОМ (органічної речовини),
  • планову врожайність культури.

Гроші на вітер. Чому точне землеробство без аналізу ґрунту безглузде

Читати

«Окрім того, цифра в аналізі ґрунту, наприклад, 22 ррm (мг/кг) по фосфору не означає, що всі 100% цього фосфору рослина поглине за вегетацію. Загалом, цифра в аналізі — це лише один з компонентів кінцевої рекомендації», — зазначає автор повідомлення.

І додає, що замовляючи послугу з відбору й аналізу ґрунту та сплачуючи за це кошти, аграрії мають повне право вимагати пояснення від представника лабораторії, звідки і яким чином отримана рекомендація.

«Наприклад, надана рекомендація внести додатково 120 кг/га д.р. калію, за показника аналізу 100 ррm. Відповідь «такий алгоритм» і «комерційна таємниця» — не варто приймати. Адже від цього залежить рентабельність вашого агробізнесу», — наголошує автор.

Він також зазначає, що відбір зразків ґрунту найкраще проводити після збирання зернового попередника. У жодному разі не слід планувати відбір, якщо на полі вже внесені добрива. Глибина відбору — 25-30 см (кореневмісний шар більшості польових культур), для ширшого розуміння ситуації в полі — два шари, орний і підорний (0-25, 25-50).

Алла Гусарова, SuperAgronom.com

Читати також: Геннадій Гадзовський: В точному землеробстві ми отримуємо зворотній зв'язок від всього, що ми зробили на кожному квадратному метрі і це надихає!