16 січня 2024, 15:00, Добрива

12 тисяч тонн мінеральних добрив більше тижня заблоковані на митниці

Вони прямували до України суднами, залізницею та автотранспортом. Більшість заблокованих партій надійшли з ЄС від відомих виробників добрив.

Як зазначили в УКАБ, за ініціативи контролюючих органів працівники ДМСУ масово проводять відбір проб для лабораторного дослідження, проте не дозволяють завершити оформлення і завезти добрива на склади до отримання результатів дослідження, яке може тривати 10-30 днів.

«Це спричиняє величезні збитки через простій транспорту, зрив строків постачання за наявними контрактами та ставить під загрозу подальше забезпечення добрив під весняну посівну кампанію, адже підживлення озимини стартує за кілька тижнів», — йдеться у повідомленні.

Генеральний директор УКАБ Олег Хоменко підкреслив, проблема полягає не у відборі проб, а саме у блокуванні руху транспорту з добривами на склади, адже зазвичай дослідження проводяться паралельно і не мають блокувати постачання, що і передбачено Митним кодексом.

Це не перший випадок перешкоджання імпорту добрив з боку митниці в розпал сезону і подібні ситуації з блокуванням спостерігаються майже щороку, зауважують в профільній асоціації.

УКАБ надіслав листа першому віце-прем’єр-міністру України — Міністру економіки України Юлії Свириденко з проханнаям терміново провести спільну нараду за участю представників Державної митної служби України, Служби безпеки України, Міністерства аграрної політики та продовольства України, а також представників УКАБ.

Нагадаємо, ціна на аміачну селітру за рік знизилася на 8 тисяч грн/т.

Меланія Несмачна, SuperAgronom.com