16 січня 2024, 12:00, Світ

П'ять країн закликали Єврокомісію запровадити імпортне мито на українське зерно

Про це повідомляє УНІАН.

Як зазначається, міністри поінформували Брюссель про зміни в динаміці українського експорту до ЄС і втрату їхніми країнами ринків збуту зернових і олійних культур. Зокрема Міністр сільського господарства Угорщини Іштван Надь заявив, що фермери «в прифронтових країнах» зазнали значних збитків, тому їм треба «допомогти впоратися з ринковими перебоями, спричиненими українською сільськогосподарською продукцією».

Міністр закликав Брюссель запровадити тарифи «на найчутливішу сільськогосподарську продукцію», а також заявив, що українські товари та сільськогосподарська продукція «часто мають сумнівну якість».

«П'ять країн мають спільну позицію щодо того, щоб український аграрний експорт не мав негативного впливу на європейський аграрний ринок. Тому Брюссель також повинен забезпечити послідовне застосування сільськогосподарських стандартів ЄС до всіх продуктів, що пропонуються європейським споживачам. Ми закликаємо Єврокомісію надати звіт про відповідність стандартів виробництва в Україні стандартам сільськогосподарського виробництва ЄС», — додав він.

Напередодні європейські аграрні асоціації закликали Брюссель обмежити імпорт українських продуктів в ЄС. Вони опублікували спільну декларацію, в якій просять скасувати безмитний імпорт товарів з України. 

«Ми боїмося, що, якщо цей механізм буде збережено в його нинішньому вигляді без адаптації, виживання виробників ЄС загалом буде під загрозою», — йдеться у декларації шести європейських організацій.

Меланія Несмачна, SuperAgronom.com