15 січня 2024, 16:31, Технології

Названо три чинники успішного вирощування люцерни

Про це розповів Володимир Мірненко, бренд-менеджер «Пьотінгер Україна», на своїй сторінці у facebook

Починати він радить з аналізу кислотності. На полях з рН нижче 5,5 люцерна не росте (вижити може, проте про економічно привабливу люцерну тут мова не йде). Якщо рН нижче 6,5, то кількісні та якісні втрати буде неможливо виправити жодними агрономічними прийомами.

«Проведіть дослідження поля. Виділіть ділянки з неоптимальним рН. Розробіть систему вапнування. Для виправлення ситуації знадобиться 3-4 роки системного внесення. Оптимальний рН — це економічно вигідно. В кислому середовищі не відбудеться симбіоз з азотфіксуючими бактеріями, тому вам вже в перший рік росту люцерни знадобиться мінеральне живлення азотом. В кислому середовищі знизиться доступність калію та фосфору, тому їх потрібно буде вносити більше», — рекомендує фахівець.

Читайте також: Віктор Філатов: Сидерати можуть зробити доступними для рослин поживні елементи як від 100-400 кг/га міндобрив

Крім того, потрібно подбати про високу концентрацію фосфору і калію в зоні насичення кореневою системою люцерни (15-35 см). Фахівець каже, що стратегія щорічного підживлення програє підживленню одноразовому під основний обробіток норми з розрахунку потреби на 3-4 роки. Щоб досягти того самого врожаю щорічне внесення сумарно має становити значно більше, ніж одноразове під основний обробіток. Виняток — кислі ґрунти, де одноразове внесення високих норм може бути зв’язано та перейде в недоступну форму.

«Схильність корів до певних захворювань може бути спричиненою низьким рівнем конкрентних мікроелеменів в крові. Велика ймовірність, що тих самих мікроелементів бракує в траві та ґрунті. Тут варто нагадати, що азотом, калієм та фосфором не обмежується перелік елементів, що є необхідними люцерні», — аргументує Володимир Мірненко.

Важливо подбати про чистоту люцерни на старті розвитку, отримати високу польову схожість та швидкий ріст на ранніх фазах. Це заглушить більшість бур’янів. Також проконтролювати шкідників.

Читайте також: ТОП-9 найпоширеніших сидератів в Україні: переваги та недоліки

Меланія Несмачна, SuperAgronom.com