16 січня 2024, 10:29, Добрива

Фахівець розповів, коли очікувати відчутний ефект від застосування покривних культур

Відповідь на це питання дав Віктор Філатов, фермер, співзасновник бренду FD Seeds і підприємства, в інтерв'ю SuperAgronom.com.

«Якщо рахувати короткостроковий ефект, то, наприклад, бобова складова може принести (повторюсь — умовно) в середньому до 60 кг азоту в діючій речовині. Навіть якщо взяти 30-40 кг, то це за нинішньою ціною аміачної селітри у 20000 грн/т — це 2000-2500 грн/га мінімально», — каже він.

З фосфором і калієм математика цікавіша, бо ці добрива дорожчі, аргументує фахівець. І навіть якщо ви вивільнили 30 кг азоту, 20 кг фосфору, 20 кг калію, це вже сума, що в 3-4 рази переважає витрати. Якщо мова про довготривалий ефект, то з часом можна знизити норми використання добрив до половини. А під деякі культури і відмовитись. Звісно, що все це треба моніторити аналізами ґрунту. 

«Але мені більше подобається можливість підвищити вміст органічної речовини і як наслідок можливість краще тримати вологу, що для нашої посушливої зони дуже важливо. На практиці за 10-12 років використання, з яких 5 років були покривні культури й інколи глибоке рихлення, можна підняти гумус на 0,4-0,5%. Саме гумус, а не органічну речовину, яку можна підняти значно швидше. Це дає можливість витримувати рослинами посуху на тиждень довше», — обґрунтовує Віктор Філатов.

Він додав, практика вирощування покривних культур в його господарстві вплинула на підвищення гумусу від 1,8% до 3%. Цей відсоток істотно впливає на здатність рослин пережити стресові умови.

Читайте також: ТОП-9 найпоширеніших сидератів в Україні: переваги та недоліки

Меланія Несмачна, SuperAgronom.com