12 січня 2024, 10:35, Україна

Льодяною кіркою покрились посіви озимих у деяких районах південних областей

Як повідомляє Суспільне|Запоріжжя, одна з причин утворення льодяної кірки — випадіння опадів у вигляді дощу та різкого зниження температури повітря впродовж 7-8 січня.

«Під кіркою порушується газообмін, рослини відчувають нестачу кисню. Через проблеми з диханням крижана кірка товщиною 25-30 мм може спричинити загибель понад 30% рослин вже через 10 днів», — зазначили у Запорізькому обласному центрі з гідрометеорології.

Гідрометеорологи виявили льодяну кірку в Запорізькому районі, але таке ж явище спостерігається і на окупованій частині області, про що свідчать фото, надіслані місцевим аграрієм.

Також льодяна кірка покрила посіви озимих і в сусідній Дніпропетровській області, зокрема в Криворізькому районі, де за останні декілька днів температура з плюсової знизилась до -14 °С.

Так само обледеніння рослин гозимих культур спостерігається і на Кіровоградщині, фото зі своїх полів поділились читачі SuperAgronom.com.

«Зараз ситуація з посівами неоднозначна, якщо в найближчі дні буде відлига, то, думаю, все обійдеться, а якщо ні, то посіви можуть загинути», — зазначив у коментарі до своїх фото Олександр Бутовський.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com

Читати також: Рекордний врожай за всю історію України: чого чекати в сезоні-2024?