14 серпня 2017, 12:00, Урожай

Посіви кукурудзи на Полтавщині страждають від посухи, агрономи області скаржаться на недостатню кількість опадів

SuperAgromon.com дізнавався у агрономів Полтавської області, в якому стані знаходяться посіви кукурудзи, адже цьогоріч в регіоні спостерігається катастрофічно мала кількість дощів.

Максим Зайцев, головний агроном ПАФ «Подоляка» нарікає, що впродовж літа опадів практично не було, для нормального дозрівання рослини цього недостатньо.

«Рік видався не зовсім гарним у відношенні погоди. Опадів у цьому році було малувато, останній дощ пройшов 15 травня, потім випало десь 3-9 мм опадів, і ось минулого тижня було 7 мм опадів. Оце поки що і все», — повідомляє Максим Зайцев.

Катерина Шубіна, головний агроном господарства «Октан» розповідає, що у порівнянні з минулим роком, цьогоріч кількість опадів зменшилась вдвічі.

«Ми у господарстві ведемо записи по опадах, вітру і взагалі погодних умовах. То якщо порівнювати з минулим роком, з 1 січня і до початку серпня у минулому році випало вже 330 мм, а цього року в такий же період лише 165 мм опадів. Це дуже мало для нашого регіону», — говорить Катерина Шубіна.

Дмитро Гришко, головний агроном ПСП «Оберіг» скаржиться, що посіви відчувають недостачу вологи, дощі влітку пройшли лише кілька разів.

«Цього року з опадами дійсно проблема, у травні їх практично не було, у червні випало 9 мм, у липні було трішки краще, 22 мм випало, але «за один прийом», пройшов один великий дощ. Оце і все, що за літо маємо», — наголошує Дмитро Гришко.

Олег Мельник, головний агроном СТОВ «Калина» розповідає, від недостачі вологи, у культури спостерігається пожовтіння нижньої частини стебла.

«Опадів з початку травня майже не було, у липні випало десь 10-15 мм у сумі. Хоча поряд були сильніші дощі, у деяких селах поблизу і до 30 мм опадів було. А нас такий дощ оминув стороною. Кукурудза стоїть, що називається, «без настрою», нижній ярус вже жовтіє навіть», — додає Олег Мельник.

На скільки знизиться цьогорічний урожай кукурудзи поки що спрогнозувати складно, проте агрономи переконані, літня посуха завдасть неабияких збитків господарствам області.