11 січня 2024, 10:21, Технології

Аграрії степової зони частіше практикують no-till і strip-till порівняно до колег з Лісостепу

Такими даними поділився Микола Биков, національний експерт ФАО з питань ґрунтозахисного землеробства у матеріалі: «Ґрунтозбереження: які системи впроваджують українські аграрії — результати досліджень» на SuperAgronom.com.

За результатами опитування, проведеного ФАО, більшість українських фермерів впроваджує mini-till. При цьому багато хто зізнається, що в деяких випадках все одно готові провести оранку. Частка no-till, при цьому, більша в степовій зоні (15%), у той час як у лістостеповій вона складає майже вдвічі менше — 8%. 

Загалом можна говорити, що фермери впроваджують комбіновані підходи. 

«Також ми вирішили визначити, а чи на всіх своїх площах фермери застосовують ґрунтозбережні практики. Адже нерідко буває, що вони кажуть: от на цьому полі в мене мінімальний обробіток, але раз на 5 років я таки проводжу оранку. Як виявилось, все-таки у більшості випадків, якщо вже фермер розпочав ґрунтозбережні практики, то він намагається досягти максимального покриття ними своїх площ», — додає фахівець.

Дані опитування свідчать, що близько половини фермерів задіюють у цій системі понад 70% площ, хоча залишають все ж певний відсоток під оранку. Тобто наші фермери загалом впроваджують мінімальні обробітки, але дивляться відповідно до доцільності, й це можна назвати «розумним землеробством».

Нагадаємо, дані опитування показали, якими культурами аграрії найчастіше насичують сівозміну в ґрунтозбережних технологіях.

Меланія Несмачна, SuperAgronom.com