10 січня 2024, 09:00, Технології

Якими культурами аграрії найчастіше насичують сівозміну в ґрунтозбережних технологіях — дані опитування

Такими даними поділився Микола Биков, національний експерт ФАО з питань ґрунтозахисного землеробства у матеріалі: «Ґрунтозбереження: які системи впроваджують українські аграрії — результати досліджень» на SuperAgronom.com.

У ФАО ініціювали опитування аграріїв щодо їхніх підходів до технології вирощування сільгоспкультур. Виявилось, що у степовій зоні 50% обов’язково насичують сівозміну бобовими. При цьому не завжди мають з них економічний зиск, але вбачають принципову потребу включати ці культури в сівозміну. А в лісостеповій зоні таких понад 80%. 

У рамках дослідження Асоціації «Дунайська Соя» було проведено опитування, яку технологію використовують українські аграрії для вирощування сої.

«Виявилося, що понад 70% фермерів під сою проводять полицевий обробіток, оранку. Хоча науковцями вже проведено багато дослідів, які доводять, що економічна ефективність оранки під сою не така вже й висока, на відміну від інших культур», — розповів Микола Биков.

Серед культур, які фермери обирають попередниками під сою, найчастіше зернові та кукурудза:

  • 36% зернові (пшениця, ячмінь);
  • 24% кукурудза;
  • 8% соя;
  • 7% соняшник;
  • інші культури: гречка, цукровий буряк, овочі, ріпак по одному господарству.

Покривні культури, за даними опитування, висівають лише 12% аграріїв попри те, що з точки зору економіки, ефективності збереження біологічного азоту, висів покривних культур після бобових є найбільш раціональним.

Нагадаємо, аграрій розповів про найбільш зручного попередника і наступника цукрових буряків.

Меланія Несмачна, SuperAgronom.com