5 січня 2024, 09:00, Технології

Названо три помилки сівби соняшнику, яких не слід допускати

Про це йдеться в матеріалі: «Сівба та втрати врожаю: 15 факторів, які напряму пов’язують ці процеси» на SuperAgronom.com.

Закон налаштування сівалок: один отвір на висівному диску — одна насінина. Саме порушення цього закону в більшості господарств не дозволяє отримувати хороші врожаї просапних культур. Налаштовувати сівалку повинні 2 людини, одна прокручує опорно-привідне колесо, а інший в цей час дивиться на висівний диск, і відсікачем встановлює присмоктування до кожного отвору по одній насінині. Саме тому у нас типові випадки, коли два сусідні господарства з однаковими ґрунтовими умовами, з однаковою кількістю опадів, з однаковою технікою одержують різні врожаї.

А інколи не просто вщент засипаються, а ще й трохи утрамбовуються, щоб, здавалося б, рідше проводити засипки і тим самим збільшувати корисний час роботи.

Читати по темі: Що потрібно зробити до сівби сої: поради від Володимира Мірненка

Засипати під зав'язку насіннєві бункери сівалки не можна. Є начебто і ворушилка в ящиках, яка за задумом конструкторів має не давати насінню соняшнику злежуватись. Але дослідним шляхом встановлено, що сипкість насіння соняшника при заправці сівалок «під зав'язку» погіршується, порушується рівномірна подача насіння на висівний диск. Зазвичай досвідчені агрономи, що вже набили руку, перевіряють висів насіння по рівній дорозі, звісно, там, де вона є. На дорозі дуже добре видно розміщення насіння і економиться час, не треба розкопувати довго насіння в грунті. В даному випадку цей варіант перевірки висіву насіння соняшника не підходить. На дорозі може бути точно за нормою, у полі — не за нормою. Причина одна, злежаність і недостатня сипучість. Далі все зрозуміло, норма висіву менша, кількість рослин на гектар менша, врожайність менша за заплановану.

Насіння відрізняється за довжиною, товщиною, масою 1000 насінин. Насіння різних фракцій присмоктується до отвору і скидається скидувачем по-різному. Дрібних насінин може присмоктуватися до одного отвору одразу кілька штук, велике насіння може не присмоктуватися до отвору, тобто при змішуванні насіння різних фракцій ми не зможемо правильно відрегулювати скидувач через неоднорідність насіннєвого матеріалу. Десь присмоктуватиметься по кілька насінин, а десь будуть пропуски.

Нагадаємо, фахівці розповіли, коли зменшувати норму висіву сільгоспкультур.

Меланія Несмачна, SuperAgronom.com