3 січня 2024, 09:00, Україна

Перезволоження ґрунту стримує активність та розселення гризунів

Про це йдеться у звіті Держпродпоживслужби щодо фітосанітарного стану сільгоспкультур.   

Разом з тим, значного підвищення чисельності та активного розселення гризунів не відмічається, оскільки протягом звітного періоду часте випадання опадів у вигляді дощу та снігу призвело до перезволоження ґрунту.

На заселених 12-30% обстежених площ озимих зернових та ріпаку чисельність гризунів становить 1-3, осередково до 4 (Дніпропетровська обл.) жилих колоній на гектарі з 2-7 жилими норами. В неорних землях, багаторічних травах, садах обліковують 2-4, подекуди у Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Запорізькій, Миколаївській областях 5-6 жилих колоній на гектар з 4-9 жилими норами.

За слабкого та середнього ступенів у згаданих областях пошкоджено 1-5% рослин озимих зернових та ріпаку, багаторічних трав. Загроза підвищення чисельності та шкідливості мишоподібних гризунів, передусім в озимині, ймовірна в разі стійкого снігового покриву, під яким за наявності достатньої кількості корму гризуни продовжують розмноження.

Інтенсивність подальшого розвитку та поширення, а також рівень шкідливості будуть визначатися насамперед, погодними умовами та ефективністю винищувальних заходів, які здійснюють на площах зі щільністю гризунів понад 3-5 колоній на гектарі, через внесення в жилі нори дозволених до використання родентицидів.

Олена Басанець, SuperAgronom.com