2 січня 2024, 09:00, Україна

Озвучено прогнози для аграрного сектору України на 2024 рік

Про це пише УкрАгроКонсалт.

Однак експорт кукурудзи, ймовірно, буде мати тривалі затримки в 2024 році через логістичні проблеми, переповнені портові термінали та атаки росії на портову інфраструктуру.

Крім того, Україна запровадила нові правила щодо експорту сільськогосподарської продукції, які передбачають обов’язкову реєстрацію для фірм, що експортують харчові продукти, яка діятиме до 31 грудня 2024 року, і, ймовірно, призведе до подальших затримок і витрат, кажуть трейдери.

Згідно з прогнозами аналітиків S&P Global Commodity Insights, в сезоні 2024/25 Україна збере близько 27 млн тонн кукурудзи, що на 3 млн тонн менше порівняно із сезоном 2023/24. За даними S&P Global Commodity Insights, падіння виробництва пов’язане в першу чергу зі зниженням врожайності, незважаючи на стабільні посівні площі.

«Якщо Чорноморський морський коридор залишиться в робочому стані, то в 2024-25 МР Україна зможе експортувати не менше 20,5 млн тонн, і це може бути більше при потенційно більшому виробництві. В іншому випадку експорт кукурудзи може бути ускладнений», — повідомили у S&P Global Commodity Insights. В 2023-24 МР Україна відвантажить 23 мільйони тонн кукурудзи.

ЄС відчуває зростання попиту на імпортну кукурудзу через хвилі спеки та посухи, які перешкоджають внутрішньому виробництву в деяких частинах регіону.

Очікується, що Україна та Бразилія залишаться основними постачальниками кукурудзи для ЄС в 2024-25 МР. В 2023/24 MР ЄС імпортував 4 млн тонн з Бразилії та 2,8 млн тонн з України.

Читати по темі: Рекордний врожай за всю історію України: чого чекати в сезоні-2024?

Безмитний доступ України до ринку ЄС став політично суперечливим в кількох країнах Центральної та Східної Європи.

Наприкінці квітня Болгарія, Угорщина, Польща, Румунія та Словаччина тимчасово заборонили імпорт зерна з України. Заборона мала на меті захистити місцевих виробників, які стикаються з тиском на зниження цін через наплив дешевого українського зерна.

«Напруга з сусідніми державами ЄС негативно позначиться на українському експорті, якщо транзит зернових через їх територію буде обмежено», — вважають у S&P Global Commodity Insights.

Однак в 2024/25 МР експорт кукурудзи до ЄС скоротиться приблизно до 18 млн тонн в порівнянні з 21,1 млн тонн, прогнозованих в 2023/24 МР, через зростання внутрішнього виробництва. Згідно з даними S&P Global, в ЄС очікується збір 61 млн тонн кукурудзи, що приблизно на 1,2 млн тонн більше, ніж в 2023/24 МР.

Купівля на умовах FOB стала вкрай небажаною для покупців, оскільки вони враховують воєнні ризики, пов’язані з експлуатацією суден з портів України.

З іншого боку, торгівля на умовах CIF залишається прибутковим бізнесом: покупці в Іспанії пропонували 226 доларів США за тонну CIF на кукурудзу з України в січні, а єгипетські покупці пропонували 233 доларів США за тонну CIF.

Тим часом експорт кукурудзи з Румунії та Болгарії отримує вищі премії.

15 грудня компанія Platts, яка є частиною S&P Global Commodity Insights, оцінила кукурудзу FOB CVB у 221 долар США/т, що на 26% менше, ніж в 2022 році.

Олена Басанець, SuperAgronom.com