28 грудня 2023, 14:33, Світ

Фактори впливу на світові ринки та ціни зернових і олійних у 2024 році назвали аналітики

Про це пише Farmer.pl з посиланням на Reuters.

Зазначається, що згідно з прогнозами, Ель-Ніньо (природне явище, що полягає в постійно високій температурі поверхні води в екваторіальній зоні Тихого океану), яке цього року спричинило посуху у значній частині Азії, триватиме в першій половині 2024 року. Таким чином, це може становити загрозу для поставок рису, пшениці, пальмової олії та іншої сільськогосподарської продукції. Видання зазначає, що ситуація з рисом тут відіграє важливу роль.

«Трейдери та офіційні особи очікують, що виробництво рису в Азії знизиться в першій половині 2024 року, оскільки через посушливі умови врожайність може зменшитись. Глобальні поставки рису вже впали цього року після того, як виробництво було перервано погодним явищем Ель-Ніньо, що змусило Індію, найбільшого світового експортера, скоротити поставки. Тоді як інші ринки зерна знизилися, ціни на рис досягли 15-річного максимуму в 2023 році, а котирування в деяких азіатських експортних центрах зросли на 40-45%», — цитує польський ресурс Reuters.

Рекордний врожай за всю історію України: чого чекати в сезоні-2024?

Читати

В Індії через посуху також під загрозою врожаї пшениці. Це країна, яка займає друге місце у світі за споживанням цієї культури. Таким чином, потреба країни в імпорті зерна пшениці виникне вперше за 6 років, оскільки внутрішні запаси на державних складах впали до найнижчого рівня за 7 років. Також у випадку Австралії, другого за величиною експортера пшениці у світі, сівба буде здійснюватися в сухий ґрунт після місяців сильної спеки.

На думку аналітиків, це може спонукати імпортерів, особливо Китай та Індонезію, шукати більшу кількість пшениці в інших експортерів у Північній Америці, Європі та Чорноморському регіоні. Це вплине на ціни.

«Ситуація з пропозицією пшениці в сезоні 2023/24, ймовірно, погіршиться порівняно з минулим сезоном. Ймовірно, це результат зниження експорту з важливих країн-виробників», — йдеться у повідомленні.

У Південній Америці очікується, що прогнози щодо пшениці, а також кукурудзи та сої будуть вищими. Єдине, що турбує, погода в Бразилії, але в 2024 році там очікується рекордне виробництво. А в Аргентині сильні опади в сільськогосподарських районах, ймовірно, збільшать виробництво сої, кукурудзи та пшениці. Наразі 95% ранніх посівів кукурудзи та 75% сої перебувають у стані «від відмінних до дуже хороших» завдяки дощам, які йшли з кінця жовтня в Бразилії.

«Якщо порівнювати дані в ретроспективі, то нині світові запаси зернових та олійних культур є низькими. Північна півкуля, ймовірно, зазнає сильного ефекту Ель-Ніньо протягом вегетаційного періоду вперше з 2015 року. Долар має продовжити нещодавнє падіння, а світовий попит має повернутися до довгострокової висхідної тенденції», — кажуть аналітики.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com

Читати також: Скільки б коштував світовий рекорд урожайності кукурудзи в Україні 39,16 т/га: рахуємо добрива