12 серпня 2017, 12:00, Насіння

Весь насіннєвий матеріал картоплі хворий на віруси. Думка

Про досягнення Волинського науковця повідомляє volyn.com.ua.

«Сьогодні в Україні все насіння у виробника хворе на віруси. Подолати їх можна, тільки «пропустивши» картоплю через пробірку. Ось ми й лікуємо її методом термотерапії, а потім знову пускаємо у виробництво», — розповідає Віталій Пахольчук.

Якщо цього не робити, сорти вироджуються. Науковець вважає, в Україні напрямок оздоровлення сортів має бути основним у картоплярстві, адже цю культуру вирощують 98,5% населення.

15 років Віталій працював над темою боротьби із золотистою картопляною нематодою. Ця проблема дуже актуальна для Волині.

Наразі селекціонер завершує працювати над технологією вирощування картоплі на основі органічного землеробства: без пестицидів, мінеральних добрив, тільки із застосуванням препаратів природного походження. Науковець є прихильником вирощування екологічно чистої продукції. Цей напрямок вважає перспективним для аграрної галузі Волині.

«Сьогодні всі намагаються розводити ранні, середньоранні сорти з короткими термінами вегетації, та високими врожаями, бо вирощування пізніх тягне додаткові витрати. Але й старі не потрібно відкидати, їхня цінність — це генетичний матеріал. Усім відомі сорти Кубинка, Синьоглазка, Американка, Поспєха дають високі врожаї, та не вироджуються протягом декількох років. Якщо вони протягом кількох років не вироджуються — отже, у них є якась «родзинка» і її треба зберегти та передати новим сортам», — додає селекціонер.

За свої заслуги Віталій Пахольчук удостоєний почесної відзнаки Національної академії аграрних наук України.