19 грудня 2023, 10:30, Україна

Для аграріїв 2022 рік був кращим, ніж 2023 — думка

Про це розповів Олег Меткий, власник ГК «МетАгро», в інтерв'ю «Сезон 2022 був кращим, ніж те, що маємо сьогодні» на Kurkul.com.

«В перший рік здавалося, що все дуже погано і гірше вже просто не може бути. Але, як виявилося, для аграрного бізнесу 2022-й був набагато кращим, ніж 2023-й. Це пов'язано передусім з ціною нашого збіжжя, з вартістю логістики, із труднощами на кордонах з Європою і в портах», — пояснив фермер.

За його словами, робота фермера до війни й під час війни кардинально змінилась.

«Якщо до війни ти жив тим, щоб зробити мінімальну собівартість, отримуючи при цьому високі врожаї, то сьогодні ми думаємо, як ефективно продати. Можна продати все дуже швидко, але дешево. Та при таких цінах навесні ми не будемо мати за щось сіятись. Тому другий рік поспіль 95% нашого зерна йде на експорт», — зазначив Олег Меткий.

Все своє збіжжя аграрій експортує, тобто продає без ПДВ. Цей процес досить не простий.

«Основною складністю є дуже тривале повернення коштів. Ми мали контракти, де чекали 4 місяці на гроші. Ми отримали щонайменше +5% до тих цін, які були в Україні внаслідок експорту. Ми вирощуємо в рік приблизно 65-70 тис. т зерна. І тих 5% — це суттєво», — розповів фермер.

Олена Басанець, SuperAgronom.com