14 грудня 2023, 15:00, Насіння

Гібриди кукурудзи з ФАО від 220 до 310 користуються найбільшим попитом — думка

Вибір гібриду за стиглістю залежить від зони його вирощування: що менше значення ФAO, то раніше рослини дозрівають і швидше віддають вологу.

«Це має значення і при вирощуванні гібридів на зерно: різні різновиди мають більш високий генетичний потенціал щодо врожайності, ніж ранньостиглі і у більшості дають кращий урожай. Тому найбільш оптимальним варіантом для фермерів є використання сортів та гібридів з різними індексами скоростиглості. Завдяки такому способу можна варіювати термінами посіву та збирання», — каже вона.

За словами Олени Заєць, існує правило, згідно з яким для отримання максимальної продуктивності потрібно:

  • 50% полів засівати гібридами, які відповідають умовам потреби у теплі та світлі у регіоні;
  • 25% — засівати ранньостиглими видами;
  • 25% — займати з високим показником ФAO та пізнішими термінами дозрівання.

Нещодавно компанія «Хімагромаркетинг» завершила збирання кукурудзи на своїх демо-ділянках у Волинській та Житомирській областях. Найбільшу врожайність показав середньоранній гібрид ГКТ3213: на Житомирщині — 10,9 т/га, а на Волині — 13 т/га.

На рахунок попиту на насіння, більшості агрокомпаній довелося змінювати географію сівби й на певних територіях вирощувати більше культур, які не є типовими для конкретного регіону, чи взагалі нішеві.

В деяких випадках сівозміну змінювали навіть на 70-80%.

«Згідно аналітики, посівні площі озимої пшениці (а така ж тенденція є і по інших зернових культурах) за останні два роки знизилися майже вдвічі. І навпаки, об’єми олійних, наприклад, ріпаку озимого, за цей період збільшилися. Відповідно просідання об’ємів спостерігається і по реалізації  пестицидів (залежно від групи від — 20 до 40%). Але ми сьогодні, маючи досить широкий асортимент, можемо закривати будь-які потреби наших клієнтів», — зазначає Олена Заєць.

Олена Басанець,SuperAgronom.com