11 грудня 2023, 10:29, ЗЗР

Гризунами пошкоджено 1-2% рослин озимих зернових та ріпаку у Дніпропетровській та Запорізькій областях

Про це повідомляє Держпродспоживслужба.

В посівах озимих зернових та ріпаку майже в усіх регіонах обліковується 1-3, осередково в полях Дніпропетровської, Запорізької областей до 4 жилих колоній на гектарі з чисельністю жилих нір на одну колонію — 2-9 штук. В заселених гризунами багаторічних травах, садах, неорних землях, полях після просапних культур мають місце 2-4, в осередках 5-6 жилих колоній на гектарі з чисельністю жилих нір на одну колонію — 2-7. За слабкого та середнього ступенів у згаданих областях пошкоджено 1-2% рослин озимих зернових та ріпаку, багаторічних трав.

У закритих стаціях мишоподібні гризуни знайдені повсюди. В зерносховищах попадання в пастки становить до 1%, в продовольчих складах — 2%. В порівнянні із аналогічним періодом минулого року, в звітному році чисельність мишоподібних гризунів значно більша, цьому сприяли осінні погодні умови та наявність кормової бази. По видовому складу переважає миша хатня.

Агрономи проти мишей. Хто переможе?
Читати

Фахівці наголошують, що загроза підвищення чисельності та шкідливості мишоподібних гризунів, передусім в озимині, межуючою з неугіддями та багаторічними травами, ймовірна в разі стійкого снігового покриву, під яким за наявності достатньої кількості корму гризуни продовжують розмноження. Інтенсивність подальшого розвитку та поширення, а також рівень шкідливості будуть визначатись насамперед, погодними умовами та ефективністю винищувальних заходів.

Меланія Несмачна, SuperAgronom.com