8 грудня 2023, 10:41, Урожай

Підвищення ціни на соняшник очікують аграрії й стримують продаж урожаю

Про це повідомляє УкрАгроКонсалт.

Як зазначає Світлана Купрєєва, аналітик олійного ринку, за підсумками 2022/23 МР експорт соняшнику досяг майже 1,9 млн т, при цьому обсяги внутрішньої переробки також залишились на високому рівні — 13,5 млн т. Досягти таких показників вдалося завдяки рекордним перехідним залишкам.

«Саме експорт став порятунком для українських аграріїв, які отримали більш високі ціни за рахунок конкуренції переробників та експортерів та, навпаки, тиском на ринки європейських країн-імпортерів, які ввели заборону на імпорт», — наголошує експертка.

Зниження собівартості вирощування соняшнику: що радять фахівці?

Читати

За її словами, початок 2023/24 МР для соняшнику також проходить в умовах обмеження імпорту з боку п’яти країн ЄС, які діють до кінця листопада. Крім того, в листопаді запроваджено режим ліцензування експорту соняшнику з України.

Експортний потенціал ринку соняшнику, з урахуванням поточних «правил гри», скоротиться на 78%, але будь-які зміни в політиці обмежень потягнуть за собою відповідні зміни в балансі попиту та пропозиції.

«Поточний прогноз урожаю соняшнику в 2023/24 МР (+17% до 2022/23 МР), але відсутність великих перехідних залишків робить пропозицію на 78% нижче за минулорічну. В таких умовах обмеження експорту грає на користь переробній галузі. Проте, за перші три місяці експорт соняшникової олії скоротився на 14%, соняшникового шроту на 3%», — зауважує Світлана Купрєєва.

І додає, що наразі ринок соняшнику відчуває дефіцит пропозиції, фермери стримують продажі в очікуванні підвищення цін, що й відбувається останні декілька тижнів. Ціни сягнули рівня, який був до початку масового збирання врожаю та швидкого збільшення пропозиції.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com

Читати також: Соняшник в Україні: загальна пропозиція, експорт, запаси та ціни

10 років на насіннєвому ринку України: від старту компанії Євросем до великої наукової роботи