15 травня 2024, 15:26, Урожай

Рекорд минулорічного експорту лохини може не повторитись — втрати врожаю через заморозки можуть сягнути 50%

Про це повідомляє Kurkul.com.

Зазначається, що для учасників ринку такий показник експорту став великою несподіванкою.

«В Україні дуже багато молодих плантацій лохини, тому середня врожайність, а отже, і виробництво ягоди зростає природним чином, навіть без збільшення площ. Однак і площі лохини в країні також продовжують збільшуватись, тому що на тлі зростання експорту ягоди, цей бізнес залишається інвестиційно привабливим, за умови розумного підходу до його планування та впровадження. Ну і третій важливий фактор — це зниження внутрішнього попиту після того, як мільйони громадян України були змушені покинути свою країну», — пояснив Андрій Ярмак, економіст інвестиційного департаменту Продовольчої й сільськогосподарської організації ООН (ФАО).

Він також додав, що торік погодні умови для вирощування лохини і формування високого врожаю ягоди були майже оптимальними.

Однак цьогоріч через тривалі нічні травневі заморозки українські ягідники втратять чи не половину врожаю лохини, а в деяких господарствах втрати можуть сягнути 90%. 

Читати також: Лохина: удобрення, полив, збирання та сортування

Найкатастрофічніша ситуація склалася на півночі країни. Про це розповів Євген Харлан, директор з розвитку та стратегії ТОВ «Нікдарія».

«Весь тиждень нічна температура знижувалась до мінуса. Раніше у нас було до мінус трьох, не більше. Але в ніч на 14 травня, в найхолоднішій точці нашого поля температура була -6-8°C. Це багато. І це не заморозки на поверхні ґрунту. Ні. На рівні ґрунту температура якраз була вища, приблизно на два, на три градуси, ніж на рівні крони кущів, тобто саме на тому рівні, де квітка, і де має бути ягода», — пояснив ягідник.

За його словами, такого аномального явища він раніше не спостерігав.

«До вчорашнього дня наші втрати були приблизно 30% від запланованого врожаю. Зараз ми оцінюємо їх на рівні 50%. Більш точні оцінки надасть Торгово-Промислова палата у процесі висновків про форс-мажорні обставини. Вважаємо, що ми втратили ранні та середні сорти повністю. Може щось залишилось із середньопізніх, але і там не дуже радісна картина», — додав Євген Харлан.

Рятували лохину генераторами гарячого диму з так званої «гліцеринової пушки». Проте бажаного результату не було. За таких температур не допомогло навіть використання спеціальних препаратів для захисту від заморозків.

«Те, що ми бачимо по метеостанціях і по показниках всіх датчиків — постраждали всі. Ще тиждень буде потрібно, щоб зібрати всю статистику і оцінити ситуацію. Я думаю, що загальні втрати по українському ринку можуть бути понад 50%. Я думаю, що з того, як це все зараз виглядає, — навіть внутрішній попит по лохині цього сезону не буде задоволений», — підсумував ягідник.

Алла Гусарова, SuperAgonom.com