6 грудня 2023, 13:30, Україна

Господарство на Кіровоградщині вперше відмовилось сіяти озиму пшеницю

Як зазначила керівниця агрофірми з Кропивницького району Олена Крутько, цієї осені вперше за час роботи агрофірми відмовилися від посіву озимої пшениці. У попередні роки обсяги посівів коливалися від 300 до 700 гектарів.

За її словами, на рішення відмовитись від посіву озимої пшениці вплинуло те, що продавати зерно нікуди або за низькою ціною, а також погодні умови.

«У вересні та першій декаді жовтня не було дощів. Сіяти пшеницю у суху землю було ризиковано. Багато фермерів сіяли, але потім або пересівали, або передисковували. Цього року ми продавали пшеницю за ціною п'ять тисяч гривень за тонну. Нині собівартість пшениці — вісім з половиною тисяч, це без сплати орендних паїв і без податків», — пояснила фермерка. 

Цьогорічний врожай пшениці зберігають на складах господарства.

Замість пшениці планують сіяти соняшник.

Нагадаємо, посіви зернових культур, у тому числі озимих, в прифронтових регіонах помітно зменшились від минулого року. Здебільшого ці площі засівали соняшником.

Загалом під врожай 2024 року аграрії Кіровоградської області посіяли 324 тис. га пшениці. Це на 15% менше, якщо порівнювати з 2022 роком. 

За словами керівниці департаменту агропромислового розвитку Валерії Фурманової, цьогоріч пшениця належить до збиткової культури.

«Ціна на пшеницю дуже низька. Ми вживаємо до 15% зернового ресурсу для власних потреб. Все решта — це експортний потенціал», — додала посадовиця.

Олена Басанець, SuperAgronom.com