6 грудня 2023, 10:30, Україна

Експерт розповів, які основні проблеми у посівах соняшника спостерігались у 2023 році

Про це розповів менеджер з розвитку агротехнологій LNZ Group Сергій Вовк в матеріалі «Схеми захисту кукурудзи і соняшника, які показали найвищу ефективність в 2023 році».

Наприклад, основні хвороби, які спостерігали на дослідних ділянках LNZ Hub цього року, це фомозіржаальтернаріозбіла гниль (склеротиніоз).

Тому, для випробування ефективності різних схем фунгіцидного захисту соняшнику було виділено окремий блок ділянок. В умовах цього року кращі результати контролю збудників хвороб було отримано при застосуванні наступних схем:

Як і на кукурудзі, затяжна прохолодна та посушлива весна призвела до повільного росту і розвитку рослин соняшнику в початкових фазах. А також до розтягнення в часі появи сходів бур'янів, які проростали в кілька «хвиль», і основну масу сходів бур'янів спостерігали у фазі соняшника 2-3 пари справжніх листків. Це ускладнило ефективність гербіцидного захисту, особливо на класичних гібридах. Набагато менше ризиків у захисті від бур'янів було при вирощуванні імі- та сульфо- гібридів соняшнику, зазначає Сергій Вовк.

Найбільш поширеними бур’янами в посівах соняшнику цьогоріч були гірчак березковидний, березка польова, лобода біла і плоскуха звичайна. Окремим викликом цього року стала лобода біла. За високої засміченості ґрунту насінням лободи та наявності хоча б незначної кількості вологи в поверхневому шарі, фахівці рекомендують обов'язкове застосування ґрунтових гербіцидів як Айлар. Це необхідно для захисту соняшнику на ранніх етапах розвитку, коли він дуже чутливий до конкуренції. А в подальшому, за необхідності, повторно провести контроль лободи білої вже по вегетації. 

Олена Басанець, SuperAgronom.com