28 листопада 2023, 16:43, ЗЗР

Очікується висока динаміка розвитку сегменту біологічного захисту рослин — польський професор

Такі прогнози озвучив професор з Інституту захисту рослин у Познані (Польща) Марек Мрувчинський, пише Farmer.pl.

За його словами, зростання біологізації сільського господарства рано чи пізно вплине, серед іншого, на ринок гербіцидів. Але наразі на європейському ринку немає біогербіциду. У Сполучених Штатах зараз доступний один такий препарат. Як зазначив польський науковець, цей сегмент продукції не буде розвиватися в найближчі роки. Проте, підкреслив професор, ми будемо фіксувати високу динаміку розвитку продукції в таких сегментах, як біофунгіциди та біоінсектициди.

Бакові суміші: правила змішування, сумісність діючих речовин, мікродобрив та регуляторів росту
Читати

Заборони діючих речовин пестицидів посилюють проблеми із захистом рослин в сільському господарстві. Як підкреслив Марек Мрувчинський, найбільше серед фунгіцидної групи проблема «зачепить» триазоли, а серед гербіцидів — сульфонілсечовини. ЄС також прагне поступово відмовитися від численних зооцидних речовин — спочатку його дії були зосереджені на усуненні речовин тривалої дії, але тепер він також націлений, наприклад, на піретроїди. Відсутність препаратів тривалої дії змушує аграріїв застосовувати часті захисні обробки, особливо спрямовані на боротьбу зі шкідниками.

«Нових речовин майже немає. Європейський Союз зазвичай вилучає 20 речовин за один рік і реєструє лише одну нову. На жаль, така політика ЄС має великий вплив на діяльність фітофармацевтичних компаній, які бояться вкладати значні кошти в нові речовини, які можуть швидко зникнути з ринку», —зазначив експерт.

Водночас, за його словами, наявні на європейському ринку біопрепарати ще потребують удосконалення — з точки зору тривалості та ефективності дії.

Скільки коштує здоров’я ґрунту?

Читати

Майбутнє у сфері захисту рослин польський професор вбачає за «гібридними» методами. Тобто поєднання хімічних та біологічних методів. Але експерт зауважує, що тут потрібні продумані підходи, аби таке поєднання було ефективним і не призвело до втрати властивостей мікробіологічних препаратів.

Також проф. Мрувчинський додав, що ад’юванти відіграватимуть важливу роль, але акцент тут має бути на терміні «хороші» ад’юванти. Тобто ті, які дають змогу знизити дозу діючої речовини і водночас підвищити її ефективність.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com

Читати також: Фермерство в Німеччині: підходи до господарювання, жорсткий контроль якості продукції та дотації